Ostryga prawdziwa (Ostreidae)

Ostrygowate, prawdziwe ostrygi, obejmują większość gatunków mięczaków powszechnie spożywanych jako ostrygi. Ostrygi perłowe nie są ostrygami prawdziwymi i należą do podrzędu Pterioida. Podobnie jak przegrzebki, ostrygi prawdziwe mają centralny mięsień przywodziciela, co oznacza, że muszla ma charakterystyczną centralną bliznę oznaczającą jej punkt zaczepienia. Powłoka ma tendencję do nieregularności w wyniku przylegania do podłoża. Zarówno gatunki jajowodne (jajowate), jak i larwiaste (larwotwórcze) są znane wśród Ostreidae. Oba typy są hermafrodytami. Gatunki larwiaste wykazują jednak w obrębie każdego osobnika wzór płci przemiennej, podczas gdy gatunki jajowodne są jednocześnie hermafrodytami, produkując w zależności od okoliczności gamety żeńskie lub męskie. Członkowie rodzaju Ostrea generalnie żyją nieustannie zanurzeni i są dość płascy, z okrągłymi muszlami. Różnią się one od większości małży tym, że ich skorupy składają się całkowicie z kalcytu, ale z wewnętrznymi bliznami mięśniowymi o składzie aragonitowym. Najlepiej sprawdzają się w nieco oligotroficznej wodzie. Wyhodowali oni swoje zapłodnione jaja na różne proporcje okresu od zapłodnienia do wylęgu. Członkowie rodzajów Saccostrea i Crassostrea generalnie żyją w strefie międzypływowej, emitują spermę i jaja do morza i mogą rozwijać się w wodzie eutroficznej. Jedną z najczęściej uprawianych ostryg jest Crassostrea gigas, ostryga japońska, która idealnie nadaje się do hodowli ostryg w stawach morskich.