Odmiana P. persica var. nucipersica (lub var. nektarina), powszechnie nazywana nektaryną, ma gładką skórę. Okazjonalnie nazywana jest "ogoloną brzoskwinią", "brzoskwinią bez rozmycia", "brzoskwinią soczystą" lub "brzoskwinią brazylijską" z powodu braku rozmycia lub krótkich włosów. Choć brzoskwinie rozmyte i nektaryny są uważane komercyjnie za różne owoce, nektaryny często błędnie uważa się za krzyżówkę brzoskwiń i śliwek lub "brzoskwinie o skórce śliwkowej", nektaryny należą do tego samego gatunku co brzoskwinie. W kilku badaniach genetycznych stwierdzono, że nektaryny są produkowane dzięki recesywnemu allelowi, podczas gdy dominuje rozmyta skóra brzoskwiniowa. Nektaryny powstawały wielokrotnie z drzew brzoskwiniowych, często jako sporty budsowe.
Podobnie jak w przypadku brzoskwiń, nektaryny mogą być białe lub żółte, a klingstone lub freestone. Średnio nektaryny są nieco mniejsze i słodsze od brzoskwiń, ale z dużym nakładaniem się. Brak rozmytej skóry może sprawić, że skórki nektarynowe będą bardziej czerwonawe niż skórki brzoskwiń, przyczyniając się do wyglądu owoców w formie śliwki. Brak puchu na skórze nektaryn oznacza również, że ich skóra jest łatwiej zasiniona niż brzoskwinie.
Zostaw komentarz