Miód to słodki pokarm produkowany przez pszczoły przy użyciu nektaru z kwiatów. Najczęściej wymienianą odmianą jest odmiana produkowana przez pszczoły miodne, ponieważ jest to rodzaj miodu zbieranego przez pszczelarzy i spożywanego przez ludzi. Miód produkowany przez inne pszczoły i owady ma wyraźnie inne właściwości. Pszczoły miodne przekształcają nektar w miód w procesie regurgitacji i parowania. Przechowują go jako podstawowe źródło pożywienia w woskowych plastrach miodu wewnątrz ula. Miód otrzymuje słodycz z cukrów prostych, fruktozy i glukozy, a jego słodycz jest mniej więcej taka sama jak cukru granulowanego.
Miód - właściwości
Posiada atrakcyjne właściwości chemiczne do pieczenia i charakterystyczny smak, który prowadzi niektórych ludzi do preferowania go od cukru i innych substancji słodzących. Większość mikroorganizmów nie rośnie w miodzie ze względu na niską aktywność wody wynoszącą 0,6. Jednak miód czasami zawiera uśpione endospory bakterii Clostridium botulinum, które mogą być niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ endospory mogą przekształcać się w bakterie wytwarzające toksyny w niedojrzałym przewodzie pokarmowym niemowlęcia, prowadząc do choroby, a nawet śmierci.
Miód wielokwiatowy. Fot. pixabay.com
Miód - zastosowanie
Miód ma długą historię spożycia przez ludzi i jest stosowany w różnych produktach spożywczych i napojach jako środek słodzący i aromatyzujący. Ma również rolę w religii i symbolice. Smaki miodu różnią się w zależności od źródła nektaru, a dostępne są różne rodzaje i klasy miodu. Jest on również stosowany w różnych tradycjach leczniczych w leczeniu dolegliwości. Badania pyłków i zarodników w miodzie surowym mogą określić kwiatowe źródła miodu. Pszczoły mają ładunek elektrostatyczny, dzięki czemu oprócz pyłków przyciągają inne cząstki, które zostają włączone do miodu; miód może być analizowany za pomocą technik melissopalinologii w badaniach środowiska naturalnego nad cząstkami promieniotwórczymi, pyłami i zanieczyszczeniami pyłowymi.
Kochamy miód za jego właściwości zdrowotne oraz pyszny smak. Fot. pixabay.com
Zostaw komentarz