Ryż (Oryza sativa)

Ryż jest materiałem siewnym monokotowych roślin Oryza sativa (ryż azjatycki) lub Oryza glaberrima (ryż afrykański). Jako ziarno zbożowe jest to najczęściej spożywane podstawowe pożywienie dla dużej części ludności świata, szczególnie w Azji i Indiach Zachodnich. Jest to ziarno o drugiej co do wielkości produkcji światowej, po kukurydzy (kukurydzy), według danych za 2010 rok. Ponieważ duża część upraw kukurydzy jest uprawiana do celów innych niż spożycie przez ludzi, ryż jest najważniejszym ziarnem pod względem żywienia ludzi i spożycia kalorii, dostarczając ponad jedną piątą kalorii spożywanych na całym świecie przez gatunki ludzkie. Dowody genetyczne wykazały, że ryż pochodzi z jednego udomowienia 8,200-13,500 lat temu, w dolinie rzeki Pearl w Chinach. Wcześniej dowody archeologiczne sugerowały, że ryż był udomowiony w regionie doliny rzeki Jangcy w Chinach. Z Azji Wschodniej ryż rozprzestrzenił się na południowo-wschodnią i południową Azję. Ryż został wprowadzony do Europy przez Azję Zachodnią, a do Ameryki przez kolonizację europejską. Istnieje wiele odmian ryżu, a preferencje kulinarne różnią się w zależności od regionu. Na Dalekim Wschodzie preferuje się odmiany bardziej miękkie i kleiste. Ze względu na swoje znaczenie jako podstawowego produktu spożywczego, ryż ma duże znaczenie kulturowe. Ryż jest często bezpośrednio związany z dobrobytem i płodnością. Istnieje zatem zwyczaj rzucania ryżem na wesela. Ryż jest zwykle uprawiany jako roślina jednoroczna, chociaż na obszarach tropikalnych może przetrwać jako bylina i może produkować rośliny ratoonowe przez okres do 30 lat. Roślina ryżowa może osiągnąć wysokość 1-1,8 m, czasami większą w zależności od odmiany i żyzności gleby. Ma długie, smukłe liście o długości 50-100 cm i szerokości 2-2,5 cm. Małe, zapylane wiatrem kwiaty są produkowane w rozgałęzionym łuku do zwisającego kwiatostanu o długości 30-50 cm. Jadalne nasiona mają 5-12 mm długości i 2-3 mm grubości. Uprawa ryżu jest dobrze dostosowana do krajów i regionów o niskich kosztach pracy i wysokich opadach deszczu, ponieważ uprawa ryżu jest pracochłonna i wymaga dużej ilości wody. Ryż może być uprawiany praktycznie wszędzie, nawet na stromych zboczach lub w górach. Chociaż jego gatunki rodzime pochodzą z Azji i niektórych części Afryki, wieki handlu i eksportu sprawiły, że stał się on powszechny w wielu kulturach na całym świecie. Tradycyjną metodą uprawy ryżu jest zalewanie pól podczas lub po zasadzeniu młodych sadzonek. Ta prosta metoda wymaga solidnego planowania i serwisowania spiętrzania i odprowadzania wody, ale ogranicza wzrost mniej odpornych na chwasty i szkodniki, które nie mają stanu zanurzonego wzrostu, i odstrasza szkodniki. Podczas gdy zalewanie nie jest obowiązkowe w przypadku uprawy ryżu, wszystkie inne metody nawadniania wymagają większego wysiłku w zwalczaniu chwastów i szkodników w okresach wzrostu oraz innego podejścia do nawożenia gleby. Nazwa dziki ryż jest zwykle używana dla gatunków traw z rodzaju Zizania, zarówno dzikich, jak i udomowionych, chociaż termin ten może być również używany dla prymitywnych lub nieuprawianych odmian Oryzy.