Dziki ryż (Zizania)

Dziki ryż (zwany również ryżem kanadyjskim, ryżem indyjskim i owsem wodnym) to cztery gatunki traw tworzących rodzaj Zizania oraz ziarno, które można z nich zebrać. Ziarno było historycznie zbierane i spożywane zarówno w Ameryce Północnej, jak i w Chinach. Podczas gdy obecnie jest to przysmak w Ameryce Północnej, ziarno jest spożywane rzadziej w Chinach, gdzie łodyga rośliny jest wykorzystywana jako warzywo. Dziki ryż nie jest bezpośrednio związany z ryżem azjatyckim (Oryza sativa), którego dzikimi potomkami są O. rufipogon i O. nivara, choć są to bliscy kuzyni, dzielący plemię Oryzeae. Dziko rosnący ryż ma zewnętrzną osłonę z delikatnym wewnętrznym ziarnem o delikatnym, lekko roślinnym smaku. Rośliny rosną w płytkiej wodzie w małych jeziorach i wolno płynących strumieniach; często nad wodą wznosi się tylko kwitnąca główka dzikiego ryżu. Ziarno zjadają kaczki dryfujące i inne wodne zwierzęta dzikie, a także ludzie.