Aronia czarna (Photinia melanocarpa)

Aronia, aronia, aronia, to krzewy liściaste z rodziny Rosaceae, pochodzące ze wschodniej Ameryki Północnej i najczęściej spotykane w wilgotnych lasach i bagnach. Uważa się, że ten rodzaj zwykle zawiera dwa lub trzy gatunki, z których jeden jest naturalizowany w Europie. Czwarta forma, która od dawna była uprawiana pod nazwą Aronia, jest obecnie uważana za hybrydę międzygatunkową, Sorbaronia mitschurinii. Aronia aroniowa jest uprawiana jako roślina ozdobna i jako produkt spożywczy. Jagody można jeść na surowo poza krzewem, ale są częściej przetwarzane. Aronie można znaleźć w winie, dżemie, syropie, soku, miękkich produktach do smarowania, herbacie, salsie, przystawkach chili, ekstraktach, piwie, lodach, gumach i nalewkach. Nazwa "aronia aroniowa" pochodzi od cierpkości owoców, które tworzą sensację, sprawiając, że Twój ustny pucker jest uczuciem.