Jostaberry (Ribes × nidigrolaria)

Jostaberry to złożony krzew owocowy z rodzaju Ribes, obejmujący trzy oryginalne gatunki, czarną porzeczkę R. nigrum, północnoamerykańską czarną agrestę R. divaricatum i kozieradkę europejską R. uva-crispa. Jest podobny do Ribes × culverwellii, Jochelbeere, który pochodzi tylko od dwóch z tych gatunków, R. nigrum i R. uva-crispa. Jagoda prawie czarna, która jest mniejsza od agrestu i nieco większa od czarnej porzeczki, jest jadalna zarówno surowa jak i gotowana. Opisuje się ją jako posiadającą smak pośredni między agrestem a czarną porzeczką, przy czym smak agrestu jest bardziej dominujący w owocach niedojrzałych, a nuty czarnej porzeczki rozwijają się w miarę dojrzewania owoców. Dojrzałe owoce będą wisieć na krzewie w dobrym stanie do późnego lata, ale jest bardzo popularny wśród ptaków. Nieco niedojrzałe owoce mogą być używane w przepisach kulinarnych jako agrest. Jak czarne porzeczki owoce dobrze zamarzają i jak wielu innych członków rodzaju Ribes jest bogaty w witaminę C.