Soja (Glycine max)

Soja (USA) lub soja (UK) (Glycine max) jest gatunkiem roślin strączkowych pochodzących z Azji Wschodniej, powszechnie uprawianych dla jej jadalnej fasoli, która ma wiele zastosowań. Roślina ta jest klasyfikowana przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) jako nasiona oleiste, a nie impuls. Beztłuszczowa (odtłuszczona) śruta sojowa jest znaczącym i tanim źródłem białka dla pasz dla zwierząt i wielu gotowych posiłków; olej sojowy jest kolejnym produktem przetwarzania roślin sojowych. Na przykład produkty sojowe, takie jak teksturowane białko roślinne (TVP) są składnikami wielu analogów mięsnych i mlecznych. Ziarna soi produkują znacznie więcej białka na akr niż większość innych zastosowań gleby. Tradycyjne niefermentowane zastosowania spożywcze soi obejmują mleko sojowe, a z drugiego tofu i skóry tofu. Do sfermentowanych produktów spożywczych należą między innymi sos sojowy, pasta fasolowa, natto i tempeh. Olej ten jest stosowany w wielu zastosowaniach przemysłowych. Głównymi producentami soi są Stany Zjednoczone (35%), Brazylia (27%), Argentyna (19%), Chiny (6%) i Indie (4%). Fasola zawiera znaczne ilości kwasu fitynowego, kwasu alfa-linolenowego i izoflawonów.