Cebula ogrodowa (Allium cepa)

Cebula (Allium cepa) (cebula łacińska cepa = cebula), znana również jako cebula cebulowa lub cebula zwyczajna, jest wykorzystywana jako warzywo i jest najpowszechniej uprawianym gatunkiem z rodzaju Allium. Ten rodzaj zawiera również kilka innych gatunków, różnie nazywanych cebulą i uprawianych dla celów spożywczych, takich jak cebula japońska (A. fistulosum), cebula egipska (A. ×proliferum) i cebula kanadyjska (A. canadense). Nazwa "dzika cebula" odnosi się do wielu gatunków Allium, ale A. cepa jest znana wyłącznie z uprawy, a jej pierwotna, dzika, przodkowa forma nie jest znana, chociaż w niektórych regionach ugruntowały się ucieczki z uprawy. cebula jest najczęściej rośliną dwuletnią lub wieloletnią, ale zazwyczaj traktowana jest jako roślina jednoroczna i zbierana w pierwszym sezonie wegetacyjnym. Cebula jest uprawiana i używana na całym świecie. Jako środek spożywczy są one zwykle podawane po ugotowaniu, jako warzywo lub część przygotowanego pikantnego dania, ale mogą być również spożywane na surowo lub używane do wyrobu marynat lub kominów. Są one ostre, gdy siekane i zawierają pewne substancje chemiczne, które drażnią oczy. Cebula zawiera fenole i flawonoidy, które mają potencjalne właściwości przeciwzapalne, przeciwzapalne, przeciwcholesterolowe, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.