Gulasz

Gulasz to połączenie stałych składników żywności, które zostały ugotowane w płynie i podane w powstałym sosie. Składniki gulaszów mogą zawierać dowolną kombinację warzyw (takich jak marchew, ziemniaki, fasola, papryka i pomidory, itp.), mięsa, szczególnie twardszych mięs nadających się do wolnowarzelnego gotowania, takich jak wołowina. Wykorzystuje się również drób, kiełbasy i owoce morza. Podczas gdy woda może być używana jako płyn do gotowania na parze, wino, bulion i piwo są również powszechne. Można również dodać przyprawy i środki aromatyzujące. Gulasz jest zwykle gotowany w stosunkowo niskiej temperaturze (na wolnym ogniu, nie gotowany), co pozwala na mieszanie smaków. Gulasz jest podobny do zupy, a w niektórych przypadkach może nie być wyraźnego rozróżnienia między nimi. Ogólnie rzecz biorąc, gulasz ma mniej płynu niż zupy, jest dużo grubszy i wymaga dłuższego gotowania na małym ogniu. Podczas gdy zupy podawane są prawie zawsze w misce, gulasz może być na tyle gęsty, że można je podawać na talerzu z sosem w postaci sosu nad stałymi składnikami.