Zdrową żywność definiuje się jako tę, w której nie występują żadne sztuczne dodatki, polepszacze, aromaty, substancje przyspieszające wzrost. To produkty daleko leżące od tych modyfikowanych genetycznie. Mięso, które nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami oraz warzywa i rośliny uprawiane w sposób ekologiczny.
Na sklepowych półkach można znaleźć mnóstwo produktów określanych mianem zdrowej żywności. Jak jednak je wybierać, by mieć pewność odnośnie do ich jakości? Jak nie dać się oszukać robiąc zakupy w markecie, osiedlowym warzywniaku lub na targu?
Eko, bio, fit – niekoniecznie zdrowe
Ekologiczna i zdrowa żywność interesuje nas coraz bardziej, bo przynosi korzyści organizmowi. Jest również smaczniejsza, pełna walorów odżywczych, pozostaje świeża przez na tyle długi czas, by przygotować zaplanowane na dany dzień posiłki. Mamy jednak do czynienia z wysypem określeń, które są mylnie interpretowane, ale i niewłaściwie stosowane. Choć prawo w tej kwestii oferuje szereg regulacji, to niestety nie brakuje nieuczciwych sprzedawców.
Eko czy bio produkty powinny mieć stosowne oznaczenia, które potwierdzają ich jakość oraz gwarantują pochodzenie ze sprawdzonych źródeł. Uwagę należy również zwracać na skład zawarty na opakowaniu każdego produktu spożywczego. To ważne i podstawowe źródło informacji. Poleca się kupowanie u sprawdzonych producentów, w polecanych sklepach, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Jednym z nich jest zielarnia https://evital.pl/, oferująca nie tylko rozmaite zioła, ale i zdrową żywność.
Pułapką dla konsumentów mogą być określenia fit, naturalne czy 0%. Należy pamiętać, że w takich produktach bardzo często stosowane są zamienniki cukru, tłuszczu i nie tylko. Te sztuczne substancje potrafią być jeszcze gorsze dla żywności niż tradycyjne cukier bądź tłuszcz. Poza tym na pewno nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością.
Korzyści dla konsumentów
Artykuły spożywcze obfitujące w sztuczne dodatki, nie są w stanie zaoferować wartości odżywczych w takiej formie i ilościach, jakich potrzebuje organizm ludzki. Chemia zabija witaminy, minerały, enzymy, nie wspominając o walorach smakowych i zapachowych. Nawożenie sztucznymi związkami chemicznymi, zapobieganie chorobom zwierząt hodowlanych poprzez stosowanie antybiotyków czy hormonów, owocują nieodwracalnymi zmianami. W mięsie, warzywach i owocach gromadzą się szkodliwe dla zdrowia związki.
Wybierając i stosując naturalną żywność można uniknąć negatywnych skutków, stosowanych dotąd produktów. Korzystają na tym w dużej mierze osoby zmagające się z rozmaitymi schorzeniami, podatne na alergie, uczulenia i nietolerancje. Dla nich czysty i pewny skład owocuje lepszym samopoczuciem i efektywniejszą walką z trawiącymi organizm chorobami.
Zdrowiej, smaczniej, korzystniej. Zdrowa żywność to walory, które doceniamy, wartości odżywcze, które są niezbędne organizmowi. Właściwe wybory stają się inwestycją w zdrowie, hamowanie objawów wielu schorzeń i zapobieganie im, a wbrew pozorom to także oszczędności.
Zostaw komentarz