Wiosenne lekkie dania obiadowe

Lekkie dania obiadowe idealnie sprawdzają się latem, kiedy mamy swobodny dostęp do świeżych warzyw. Przygotowując dania obiadowe lekkie postaw na naturalne, zdrowe składniki - dzięki temu posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełnowartościowy.

Lekkie dania obiadowe idealnie sprawdzają się latem, kiedy mamy swobodny dostęp do świeżych warzyw. Przygotowując dania obiadowe lekkie postaw na naturalne, zdrowe składniki - dzięki temu posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełnowartościowy.

Latem, kiedy temperatury są wysokie, chętniej sięgamy po lekkie posiłki. Zastanawiasz się, jak przygotować szybkie i lekkie dania obiadowe? Poznaj 2 sprawdzone przepisy obiadowe na lato, w których króluje kasza orkiszowa i mąka gryczana

Lekkie dania obiadowe - 2 przepisy

Planując wakacyjne menu, uwzględnij w nim świeże, sezonowe produkty, które w składzie mają pod dostatkiem witamin i wmikroelementów. Poza warzywami, warto postawić też na ekologiczne bazowe produkty, takie jak kasza, czy mąka produkowana z dawnych odmian zbóż.

Kasza orkiszowa z warzywami i mięsem - lekkie danie z kurczaka 

Kasza orkiszowa jest lekkostrawna, bogata między innymi w błonnik, selen, wapń, żelazo i fosfor oraz cynk. Dzięki temu, że ma delikatny smak, idealnie komponuje się z większością składników - zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Jeśli interesuje Cię przepis na lekkie danie z kurczaka, ta propozycja przypadnie Ci do gustu. 

Składniki (na 2 porcje): 

  • 100 g kaszy orkiszowej
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 4 pieczarki
  • garść fasolki szparagowej 
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek 

Przygotowanie: 

Cebulę szklimy z czosnkiem na odrobinie oliwy, dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej) i pieczarki. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, oprószonego solą i pieprzem. Gdy mięso się usmaży, dodajemy cukinię (opcjonalnie fasolkę, jeśli wykorzystujemy mrożoną). Całość doprawiamy do smaku i smażymy na małym ogniu do miękkości. Jeśli danie wydaje nam się zbyt suche, dodajemy odrobinę passaty pomidorowej, bulionu lub wody. Gotową mieszankę warzywno - mięsną łączymy z ugotowaną wcześniej kaszą orkiszową. 

Wytrawne naleśniki z mąki gryczanej - dopasuj farsz do kulinarnych upodobań

Szybkie i lekkie dania obiadowe to najlepsze rozwiązanie na wakacje, kiedy jak najdłużej chcemy korzystać z pięknej pogody, zamiast spędzać długie godziny w kuchni na przygotowaniu posiłku. Jeśli lubisz naleśniki, ta propozycja Ci zasmakuje. Mąka gryczana jako baza dostarczy nie tylko ciekawych walorów smakowych, ale i sporą porcję witamin z grupy B, białka i magnezu. Co więcej, jest ona w pełni bezpieczna dla osób, które nie tolerują glutenu, ma też niski indeks glikemiczny. 

Składniki (na 5 dużych naleśników):

  • 100 g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, ulubione zioła

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z solą, wlewamy mleko i miksujemy. Dodajemy jajka i przyprawy, ponownie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie nakładamy partiami na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z dowolnym, słonym farszem - szpinak z serem feta, kurczak lub mięso mielone z warzywami, warzywa z ciecierzycą lub soczewicą będą dobrym pomysłem. Naleśniki równie dobrze sprawdzą się jako danie na ciepło i zimno - można je śmiało zabrać ze sobą na wakacyjny piknik.

Kasza orkiszowa i mąka gryczana to idealna baza, jeśli chcemy przygotować lekkie dania obiadowe. Szybkie w przygotowaniu, sycące, lekkostrawne i pyszne - wypróbuj prezentowane powyżej przepisy obiadowe na lato i rozsmakuj się w zdrowej kuchni.

Artykuł sponsorowany