Wermut

Wermut jest aromatyzowanym winem wzmocnionym o smaku aromatyzowanym różnymi składnikami roślinnymi (korzenie, kora, kwiaty, nasiona, zioła, przyprawy). Nowoczesne wersje napoju zostały wyprodukowane po raz pierwszy w 1757 roku w Turynie we Włoszech. Wermut był spożywany jako środek leczniczy do XIX wieku, kiedy to stał się ważnym składnikiem wielu pierwszych klasycznych koktajli, takich jak martini, Manhattan i Negroni. Oprócz tego, że jest spożywane jako aperitif lub składnik koktajlowy, wermut jest czasami używany jako substytut białego wina w kuchni. W przeszłości istniały dwa główne rodzaje wermutów: słodki i suchy. Ostatnio jednak producenci wermutów zaczęli eksperymentować i stworzyli różne style, w tym białe lub bianco, bursztyn i różę. Wermut jest produkowany poprzez rozpoczęcie od podstawy neutralnego wina gronowego. Każdy producent dodaje do wina bazowego dodatkowy alkohol i własną mieszankę suchych składników, składających się z aromatycznych ziół, korzeni i kory. Po aromatyzowaniu i wzmocnieniu wina, wermut jest słodzony cukrem trzcinowym lub karmelowym, w zależności od stylu. Włoskie i francuskie firmy produkują większość wermutów spożywanych na całym świecie.