Przyprawy
Gorczyca biała (Sinapis alba)
Gorczyca biała (Sinapis alba) jest rośliną jednoroczną z rodziny Brassicaceae. Czasami określa się ją również jako Brassica alba lub B...
Mak opium (Papaver somniferum)
Papaver somniferum, mak Opium, jest gatunkiem rośliny, z której pochodzi opium i mak. Opium jest źródłem wielu środków odurzających, w tym...
Wasabi (Wasabia japonica)
jest członkiem rodziny Brassicaceae, do której należą kapusta, chrzan i musztarda. Nazywany jest również chrzanem japońskim, choć nie...
Cynamon (Cynamon)
Cynamon jest przyprawą otrzymywaną z wewnętrznej kory kilku drzew z rodzaju Cinnamomum, która jest stosowana zarówno w słodkich, jak i...
Dzikie selery (Apium graveolens)
Dzikie seler jest powszechną nazwą dla kilku roślin Dzikie seler może odnosić się do Dzikie formy uprawy selera, Apium graveolens Angelica...
Chrzan (Armoracia rusticana)
Chrzan (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia) jest wieloletnią rośliną z rodziny Brassicaceae (do której należą również musztarda...
Kapary (Capparis spinosa)
Capparis spinosa, krzew kaparów, zwany również różą Flinders, jest rośliną wieloletnią, zimowo-decydującą, która ma zaokrąglone...
Kminek (Carum carvi)
Kminek kminkowy (Carum carvi), znany również jako koper włoski południka, lub perski kminek, jest rośliną dwuletnią w rodzinie Apiaceae...
Chiński cynamon (Cinnamomum aromaticum)
Cinnamomum cassia, nazywana chińskim cassia lub chińskim cynamonem, jest wiecznie zielonym drzewem pochodzącym z południowych Chin i szeroko...
Cynamon cejloński (Cinnamomum verum)
Cynamon verum, zwany "prawdziwym cynamonem", cynamonem cejlońskim lub cynamonem Sri Lanki to małe wiecznie zielone drzewo należące do rodziny...
Szafran (Crocus sativus)
Szafran jest przyprawą pochodzącą z kwiatu Crocus sativus, powszechnie znanego jako szafran krokus. Crocus jest rodzajem w rodzinie Iridaceae...
Kminek (Cuminum cyminum)
Kminek (Cuminum cyminum) jest rośliną kwitnącą w rodzinie Apiaceae jako kminek, pietruszka i koper, pochodzącą ze wschodniego wybrzeża Morza...
Turmeric (Curcuma longa)
Turmeric (Curcuma longa) jest kłączącą rośliną trawiastą wieloletnią z rodziny imbirów, Zingiberaceae. Pochodzi z tropikalnego Tamil Nadu, w...
Cardamom (Elettaria cardamomum)
Kardamon (lub kardamon) odnosi się do kilku roślin z podobnych rodzajów Elettaria i Amomum w rodzinie imbirów Zingiberaceae. Oba rodzaje...
Anyż gwiazdkowaty (Illicium verum)
Illicium verum, powszechnie nazywane anyżem gwiazdkowatym, anyżem gwiazdkowatym lub chińskim anyżem gwiazdkowatym to przyprawa korzenna, która...
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)
Gałka muszkatołowa jest jednym z kilku gatunków drzew z rodzaju Myristica. Najważniejszym gatunkiem handlowym jest Myristica fragrans, wiecznie...
Pieprz (przyprawa korzenna) (Piper nigrum)
Pieprz czarny (Piper nigrum) to kwitnące winorośl z rodziny Piperaceae, uprawiana dla jej owoców, które są zwykle suszone i wykorzystywane jako...
Goździki (Syzygium aromaticum)
Goździki są aromatycznymi pąkami kwiatowymi drzewa z rodziny Myrtaceae, Syzygium aromaticum. Pochodzą one z Wysp Maluku w Indonezji i są...
Wanilia (wanilia)
Wanilia to aromat wywodzący się z orchidei z rodzaju Vanilla, głównie z meksykańskiego gatunku, wanilii płaskolistnej (V. planifolia). Słowo...
Imbir (Zingiber officinale)
Imbir lub korzeń imbiru to kłącze rośliny Zingiber officinale, spożywane jako przysmak, lek lub przyprawa. Swoją nazwę użycza swojemu...
Żeń-szeń (Panax)
Żeń-szeń to jeden z 11 gatunków wolno rosnących roślin wieloletnich o mięsistych korzeniach, należących do rodzaju Panax z rodziny...
Ziele angielskie (Pimenta dioica)
Ziele angielskie, zwane również pieprzem jamajskim, pieprzem, papryką mirtową, pimenta, pimento, pieprzem angielskim lub gazetą, jest suszonym...
Trybula (Anthriscus cerefolium)
Trybula (Anthriscus cerefolium), czasami nazywana trybulą ogrodową, aby odróżnić ją od podobnych roślin, zwanych również trybulą, lub...