Dresing sałatkowy

Sosy do sałatek często nazywane są "sosami". Koncepcja ubierania sałatek różni się w zależności od kultury. W kulturze zachodniej istnieją trzy podstawowe rodzaje sosów sałatkowych: Winegretka; Kremowe dressingi, zwykle oparte na majonezie lub fermentowanych produktach mlecznych, takich jak jogurt, kwaśna śmietana (crème fraîche, smetana), maślanka; Opatrunki gotowane, które przypominają opatrunki kremowe, ale zazwyczaj są zagęszczane przez dodanie żółtek jaj i delikatne podgrzewanie. Vinaigrette /v?n???r?t/ jest mieszaniną (emulsją) oleju sałatkowego i octu, często aromatyzowaną ziołami, przyprawami, solą, pieprzem, cukrem i innymi składnikami. Stosowany jest również jako sos lub marynata. W Ameryce Północnej najpopularniejszy jest strój Ranch oparty na majonezie, z winegretami i strój w stylu cezara po blisko z tyłu. Tradycyjne sosy we Francji to winegretki, zazwyczaj na bazie musztardy, podczas gdy w krajach Europy Wschodniej i Rosji dominują kwaśna śmietana (smetana) i majonez. W Danii opatrunki często oparte są na crème fraîche. Na południu Europy sałatka jest zazwyczaj ubrana przez jadłodajnię z olejem i octem. W Azji do sosów sałatkowych często dodaje się olej sezamowy, sos rybny, sok cytrusowy lub sos sojowy.