Wodorost
Irlandzki mech (Chondrus crispus)
Chondrus crispus ? powszechnie nazywany irlandzkim mchem lub karagenowym mchem (irlandzki karagen, "mała skała") ? to gatunek czerwonych alg...
Kelp (Laminaria)
Kelpy to duże wodorosty morskie (glony) należące do glonów brązowych (Phaeophyceae) w kolejności Laminariales. Istnieje około 30 różnych...
Spirulina (Spirulina)
Spirulina reprezentuje biomasę sinic (sinic), które mogą być spożywane przez ludzi i inne zwierzęta. Istnieją dwa gatunki, Arthrospira...
Szkarłatnica (Porphyra laciniata)
Porfira to zimnowodny wodorost morski, który rośnie w zimnej, płytkiej wodzie morskiej. Dokładniej rzecz ujmując, jest to rodzaj czerwonych...
Wakame (Undaria pinnatifida)
Wakame jest warzywem morskim lub jadalnym wodorostem morskim. Ma subtelnie słodki smak i najczęściej podawany jest w zupach i sałatkach. Morskie...
Czerwone algi (Rhodophyta)
Czerwone algi, czyli Rodofita, są jedną z najstarszych grup glonów eukariotycznych, a także jedną z największych, z około 5.000?6.000...
Glon Kombu (Saccharina japonica)
Kombu to jadalny kelp z rodziny Laminariaceae, powszechnie spożywany w Azji Wschodniej. Może być również określane jako konbu (japoński)...
Agar (Eucheuma)
Agar lub agar-agar jest żelatynową substancją pochodzącą z gotowania polisacharydów w czerwonych glonach, gdzie gromadzi się w ścianach...