Grzyby
Podłoże do uprawy pieczarek jako nawóz? Jak wykorzystać podłoże popieczarkowe?
Polska jest jednym z największych producentów pieczarek. Trafiają one na polski i zagraniczny rynek. Pieczarki uprawiane są na...
Grzyby pospolite (Agaricus bisporus)
Agaricus bisporus - znany różnie, gdy biały jak grzyby pospolite, pieczarka, grzyb biały, pieczarka hodowlana, grzyb stołowy, pieczarka...
Ucho Żyda (Auricularia auricula-judae)
Auricularia auricula-judae, znany jako ucho Żyda, ucho drewniane, ucho galaretki lub przez kilka innych nazw zwyczajowych, jest gatunkiem...
Shiitake (Lentinus edodes)
Shiitake (Lentinula edodes) jest jadalnym grzybem pochodzącym z Azji Wschodniej, który jest uprawiany i konsumowany w wielu krajach Azji. Jest to...
Płomiennica zimowa (Flammulina velutipes)
Enokitake to długi, cienki biały grzyb używany w kuchni wschodnioazjatyckiej (np. chiński, japoński i koreański). Grzyby te to odmiany...
Ostryga ostrygowata (ostryga Pleurotus ostryga)
Pleurotus to rodzaj grzybów oskrobanych, w skład którego wchodzi jeden z najczęściej spożywanych grzybów, P. ostreatus. Gatunki pleurotusa...
Grzyb ucha chmurowego (Auricularia polytricha)
Grzyb ucha chmurowego (Auricularia polytricha, syn. Hirneola polytricha) jest jadalnym grzybem galaretkowym. Jest szaro-brązowy w kolorze i często...
Maitake (Grifola frondosa)
Grifola frondosa to grzyby poliporowe, które rosną w skupiskach u podstawy drzew, szczególnie dębów. Grzyb jest powszechnie znany wśród...
Chanterelle (Cantharellus cibarius)
Cantharellus cibarius cibarius, powszechnie znany jako kurka, kurka złota lub girolle, jest grzybem. Jest to prawdopodobnie najbardziej znany...
Morchella (Morel) (Morchellaceae)
Morchellaceae to rodzina grzybów wysokogrzybowych. Według standardowej pracy referencyjnej, rodzina zawiera co najmniej 49 gatunków...