Grzyby

Podłoże do uprawy pieczarek jako nawóz? Jak wykorzystać podłoże popieczarkowe?

27 czerwca 2022 0

Polska jest jednym z największych producentów pieczarek. Trafiają one na polski i zagraniczny rynek. Pieczarki uprawiane są na...

Grzyby pospolite (Agaricus bisporus)

26 marca 2019 0

Agaricus bisporus - znany różnie, gdy biały jak grzyby pospolite, pieczarka, grzyb biały, pieczarka hodowlana, grzyb stołowy, pieczarka...

Ucho Żyda (Auricularia auricula-judae)

26 marca 2019 0

Auricularia auricula-judae, znany jako ucho Żyda, ucho drewniane, ucho galaretki lub przez kilka innych nazw zwyczajowych, jest gatunkiem...

Shiitake (Lentinus edodes)

26 marca 2019 0

Shiitake (Lentinula edodes) jest jadalnym grzybem pochodzącym z Azji Wschodniej, który jest uprawiany i konsumowany w wielu krajach Azji. Jest to...

Płomiennica zimowa (Flammulina velutipes)

26 marca 2019 0

Enokitake to długi, cienki biały grzyb używany w kuchni wschodnioazjatyckiej (np. chiński, japoński i koreański). Grzyby te to odmiany...

Ostryga ostrygowata (ostryga Pleurotus ostryga)

26 marca 2019 0

Pleurotus to rodzaj grzybów oskrobanych, w skład którego wchodzi jeden z najczęściej spożywanych grzybów, P. ostreatus. Gatunki pleurotusa...

Grzyb ucha chmurowego (Auricularia polytricha)

26 marca 2019 0

Grzyb ucha chmurowego (Auricularia polytricha, syn. Hirneola polytricha) jest jadalnym grzybem galaretkowym. Jest szaro-brązowy w kolorze i często...

Maitake (Grifola frondosa)

26 marca 2019 0

Grifola frondosa to grzyby poliporowe, które rosną w skupiskach u podstawy drzew, szczególnie dębów. Grzyb jest powszechnie znany wśród...

Chanterelle (Cantharellus cibarius)

26 marca 2019 0

Cantharellus cibarius cibarius, powszechnie znany jako kurka, kurka złota lub girolle, jest grzybem. Jest to prawdopodobnie najbardziej znany...

Morchella (Morel) (Morchellaceae)

26 marca 2019 0

Morchellaceae to rodzina grzybów wysokogrzybowych. Według standardowej pracy referencyjnej, rodzina zawiera co najmniej 49 gatunków...

Grzyby

26 marca 2019 0

Grzyb (lub muchomor) to mięsiste, zdolne do tworzenia przetrwalników owocowe ciało grzyba, zwykle produkowane na powierzchni ziemi lub na jej...