Chrzan (Armoracia rusticana)

Chrzan (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia) jest wieloletnią rośliną z rodziny Brassicaceae (do której należą również musztarda, wasabi, brokuły i kapusta). Roślina ta pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Europy i Azji Zachodniej. Obecnie jest popularny na całym świecie. Dorasta do wysokości 1,5 metra (5 stóp) i jest uprawiana głównie ze względu na duży, biały, stożkowy korzeń. Nienaruszony korzeń chrzanu nie ma prawie żadnego aromatu. Po przecięciu lub starciu, jednak enzymy z uszkodzonych obecnie komórek roślinnych rozbijają sinigrynę do produkcji izotiocyjanianu allilu, który podrażnia błony śluzowe zatok i oczu. Po wystawieniu na działanie powietrza (poprzez kratkę) lub ciepła, jeśli nie są stosowane natychmiast lub zmieszane z octem, starty zacier ciemnieje, traci ostrość i staje się nieprzyjemnie gorzkawy smak.