Akutaq

Akutaq lub agutak, znany również jako lody Eskimo, jest popularnym pożywieniem na zachodniej Alasce, składającym się z bitego tłuszczu zmieszanego z jagodami, z opcjonalnymi dodatkami, takimi jak ryby i cukier. Słowo pochodzi od Yupika i oznacza "coś mieszanego". Istnieje wiele odmian Akutaq, ale większość z nich opiera się na mieszaniu jagód, mięsa, liści lub korzeni z olejem zwierzęcym lub tłuszczem (są one obecnie często zastępowane przez Crisco). Żurawiny, łososiowate, borówki brusznice, maliny moroszki i borówki amerykańskie są powszechnie spotykanymi owocami. Łosoś i karibu są zwykłym mięsem. Można stosować łój renifera, łój łój łosiowy, łój morsowy, łój karibu lub olej uszczelniający. Czasami dodaje się cukier (choć nie tradycyjnie). Czasami potrzebna jest również dodatkowa woda.