Ciasto

Ciasto to nazwa nadawana różnego rodzaju wypiekom wyrabianym z takich składników jak mąka, cukier, mleko, masło, skracanie, proszek do pieczenia i jaja. Małe tarty i inne słodkie wypieki nazywane są "ciasteczkami". Ciasto może również odnosić się do ciasta, z którego wyrabia się takie wypieki. Ciasto ciastkarskie rozwałkowuje się na cienkie ciasto i stosuje się je jako bazę dla pieczywa. Do typowych dań ciastkarskich należą ciastka, tarty, ciasteczka, pigwy i ciasteczka. Ciasto odróżnia się od chleba wyższą zawartością tłuszczu, co przyczynia się do uzyskania konsystencji płatków lub kruchego mięsa. Dobre ciasto jest lekkie, przewiewne i tłuste, ale wystarczająco mocne, aby utrzymać ciężar nadzienia. Przy wyrabianiu ciasta kruchego należy uważać, aby dokładnie wymieszać tłuszcz i mąkę przed dodaniem jakiejkolwiek cieczy. Dzięki temu granulki mąki są odpowiednio pokryte tłuszczem i mniej podatne na rozwój glutenu. Z drugiej strony, nadmierne wymieszanie powoduje powstanie długich pasm gruczołów, które wzmacniają ciasto. W innych rodzajach ciast, takich jak ciasto duńskie i rogaliki, charakterystyczną łuszczącą się konsystencję uzyskuje się przez wielokrotne rozwałkowywanie ciasta podobnego do ciasta drożdżowego, rozprowadzanie go z masłem i składanie go w celu uzyskania wielu cienkich warstw.