Chayote (Sechium edule)

Chayote (Sechium edule), znany również jako christophene lub christophine, cho-cho, mirliton lub merleton, chuchu, centinarja, gruszka, gruszka warzywna, chouchoute, choko, pipinola, güisquil (El Salvador) to jadalna roślina należąca do rodziny gourdów Cucurbitaceae, wraz z melonami, ogórkami i squash. Chayote pochodzi z Meksyku lub Ameryki Środkowej, gdzie rośnie obficie i ma niewielką wartość handlową, i został wprowadzony jako roślina uprawna w całej Ameryce Łacińskiej i na całym świecie. Główne regiony upraw to Brazylia, Kostaryka i Veracruz w Meksyku. Kostarykańskie chayoty są eksportowane głównie do Unii Europejskiej, natomiast Veracruz jest głównym eksporterem chayotów do Stanów Zjednoczonych. Słowo chayote jest hiszpańską pochodną słowa Nahuatl chayohtli. Chayote był jednym z wielu produktów spożywczych wprowadzanych do Europy przez wczesnych odkrywców, którzy przywieźli z powrotem szeroki asortyment próbek botanicznych. Wiek podboju rozprzestrzenił również roślinę na południe od Meksyku, powodując ostatecznie jej integrację z kuchnią wielu innych narodów Ameryki Łacińskiej. Owoce chayote są używane głównie w formach gotowanych. Po ugotowaniu, chayote jest zazwyczaj traktowane jak letni squash, jest on zazwyczaj lekko gotowane, aby zachować chrupiący smak. Choć rzadkie i często uważane za szczególnie niepalące i twarde w teksturze, surowy chayote może być dodawany do sałatek lub sals, najczęściej marynowanych sokiem z cytryny lub limonki. Czy surowy czy gotowany, chayote jest dobrym źródłem aminokwasów i witaminy C. Chociaż większość ludzi zna tylko owoce jako jadalne, korzeń, łodyga, nasiona i liście są również. Bulwy rośliny są spożywane jak ziemniaki i inne warzywa korzeniowe, podczas gdy pędy i liście są często spożywane w sałatkach i frytki, zwłaszcza w Azji. Podobnie jak inni członkowie rodziny gourdów, tacy jak ogórki, melony i squash, chayote ma rozległy zwyczaj i powinien być sadzony tylko wtedy, gdy w ogrodzie jest dużo miejsca. Korzenie są również bardzo podatne na gnicie, zwłaszcza w pojemnikach, a roślina w ogóle jest drobiazgowa w uprawie. Jednak w Australii i Nowej Zelandii jest to łatwo rosnące podwórze lub roślina ogrodowa, ustawiona na podporze z drutu z kurczaka lub nawleczona na płot.