Marcepan

Marcepan to słodycze składające się głównie z cukru lub miodu i mączki migdałowej, czasami wzbogacone olejem migdałowym lub ekstraktem. Często jest on przetwarzany na słodycze; powszechnie stosuje się czekoladę nadziewaną marcepanem i małe marcepanowe imitacje owoców i warzyw. Jest również zwinięty w cienkie arkusze i glazurowany na oblodzone ciasta, głównie ciasta urodzinowe i weselne oraz ciastka świąteczne. To zastosowanie jest szczególnie powszechne w Anglii, na dużych ciastach owocowych. Marcepan może być również stosowany jako składnik ciasta, jak w kradzieży. W niektórych krajach jest on kształtowany w małe postacie zwierząt jako tradycyjna uczta z okazji Nowego Roku. Marcepan jest również używany w Tortell, a w niektórych wersjach ciasta królewskiego spożywane w sezonie karnawałowym. Tradycyjny tort księżniczki szwedzkiej pokryty jest zazwyczaj warstwą marcepanu, który został zabarwiony na bladozielony kolor.