Toffi

Toffi to słodycz karmelizująca cukier lub melasę wraz z masłem, a czasami także mąką. Mieszanina jest podgrzewana do momentu, gdy jej temperatura osiągnie stadium twardego pęknięcia od 300 do 310 °F (149 do 154 °C). W trakcie przygotowywania, toffi jest czasami mieszane z orzechami lub rodzynkami. Proces przyrządzania toffi wymaga gotowania składników aż do momentu, gdy mieszanka jest wystarczająco sztywna, aby można ją było wciągnąć w kształt, który utrzymuje i ma błyszczącą powierzchnię. Otrzymana w ten sposób mieszanina jest zazwyczaj wlewana do płytkiej tacy i odstawiana do ostygnięcia w celu utworzenia arkusza. Różne mieszanki, procesy i, co najważniejsze, temperatury, będą skutkować różnymi teksturami i twardościami, od miękkich i często lepkich do twardych, kruchych materiałów. Popularnym wariantem w USA jest angielska toffi, która jest bardzo maślana toffi często robiona z migdałów. Dostępna jest zarówno w wersji do żucia, jak i twardej. Bary wrzosowe to rodzaj cukierków z angielskim rdzeniem toffi. Choć nazywa się toffi angielską toffi, to jednak nie przypomina szerokiej gamy wyrobów cukierniczych znanych jako toffi obecnie dostępnych w Wielkiej Brytanii. Innym wariantem jest kawa typu plaster miodu, która jest wersją napowietrzaną z bąbelkami wprowadzonymi przez dodanie podczas mieszania sody oczyszczonej i octu. Reagują one na tworzenie dwutlenku węgla, który jest uwięziony w bardzo lepkiej mieszaninie. W Wielkiej Brytanii i Kanadzie najbardziej znanym cukierkiem o strukturze plastra miodu jest Crunchie bar. Australijskim odpowiednikiem jest Violet Crumble bar. W Nowej Zelandii nazywa się to hokey pokey. Szczególnym zastosowaniem toffi są jabłka toffi, które są jabłka na patyczkach, które są pokryte toffi. Jabłka toffi są podobne do jabłek taffi i jabłek karmelowych, które są nazwami jabłek pokrytych karmelami. W Wielkiej Brytanii jabłka toffi, nazywane czasami jabłkami cukierkowymi, są pokryte kruchymi cukierkami podobnymi do gotowanych słodyczy. Kawa stosowana w słodyczach może być mieszana z wieloma różnymi składnikami w celu uzyskania różnorodnych smaków: rum i masło, czekolada pokryta czekoladą, wanilia i czekolada, rum i rodzynki, maliny i plaster miodu.