Nopal (Opuntia cochenillifera)

Nopale (dla padów) są warzywem wykonanym z młodych segmentów kladody (pad) z kłującej gruszki, starannie obrane w celu usunięcia kolców. Te mięsiste podkładki są płaskie i około ręcznych rozmiarów. Mogą być fioletowe lub zielone. Są one szczególnie powszechne w ich rodzimym Meksyku, gdzie roślina jest spożywane powszechnie i regularnie stanowi część różnych potraw kuchni meksykańskiej. Nopale hodowlane są najczęściej z gatunku Opuntia ficus-indica, chociaż pady prawie wszystkich gatunków Opuntia są jadalne. Nopale są zazwyczaj sprzedawane świeże w Meksyku. W ostatnich latach w wersji butelkowanej lub w puszkach dostępne są głównie wersje przeznaczone na eksport. Mniej często dostępne są wersje suszone. Używane do przygotowania nopalitos, mają lekki, lekko cierpki smak, jak fasola szparagowa, oraz chrupiącą, śluzowatą konsystencję. W większości receptur zawarty w nich płyn śluzowy jest włączony do gotowania. Wiosną są one najbardziej delikatne i soczyste. Nopale są najczęściej używane w kuchni meksykańskiej w daniach takich jak huevos con nopales, carne con nopales (mięso z nopalem), tacos de nopales, lub po prostu samodzielnie lub w sałatkach z queso panela (ser panela). Candied nopale nazywa się acitróne. Nopale stały się również ważnym składnikiem kuchni meksykańskiej i kultury Tejano (Teksas).