Inne produkty mleczne

Tłuszcz maślany

19 października 2019 0

Tłuszcz maślany lub tłuszcz mleczny to tłusta część mleka. Mleko i śmietana są często sprzedawane w zależności od ilości zawartego w...

Masło

26 marca 2019 0

Masło jest produktem mleczarskim wytwarzanym poprzez rozdrabnianie świeżej lub sfermentowanej śmietany lub mleka. Jest on powszechnie stosowany...

Krem

26 marca 2019 0

Krem jest produktem mleczarskim składającym się z wyższej warstwy tłuszczu masłowego odtłuszczonego z górnej części mleka przed...

Serwatka

26 marca 2019 0

Serwatka (lub surowica mleczna) jest cieczą pozostałą po zsiadle i odcedzeniu mleka. Jest to produkt uboczny wytwarzania sera lub kazeiny i ma...

Kazeina

26 marca 2019 0

Kazeina to nazwa rodziny pokrewnych białek fosfoproteinowych (alfaS1, alfaS2, beta, kappa). Białka te są powszechnie spotykane w mleku ssaków...

Mleko suszone

26 marca 2019 0

Mleko w proszku jest wytwarzanym produktem mleczarskim wytwarzanym poprzez odparowywanie mleka do sucha. Jednym z celów suszenia mleka jest jego...

Mleko odparowane

26 marca 2019 0

Mleko odparowane, znane również jako mleko odwodnione, jest produktem mlecznym w puszkach o stabilnej półce z około 60% wody usuniętej ze...

Mleko skondensowane

26 marca 2019 0

Mleko skondensowane to mleko krowie, z którego usunięto wodę. Najczęściej występuje w postaci słodzonego mleka skondensowanego z dodatkiem...