Molwa pospolita (Molva molva)

Molwa pospolita lub po prostu molwa, Molva molva, jest dużym członkiem rodziny dorszowatych ryb. Ryby oceaniczne, których siedlisko znajduje się w regionie atlantyckim i można je znaleźć wokół Islandii, Wysp Owczych, Wysp Brytyjskich, Wybrzeża Norweskiego i czasami wokół Nowej Fundlandii, molwa ma smukły korpus o długości do 2 metrów; w dorosłym życiu jest to na ogół ryba głęboko płynąca, spędzająca większość życia na głębokości 100 m lub więcej; młodsze ryby znajdują się na płytszych głębokościach. Molwa jest jadalna; jej mięso jest cenione i może być uważane za zamienne z dorszem w postaci świeżej, solonej lub suszonej. Solona ikra molwy uważana jest w Hiszpanii za przysmak i znana jest jako huevas de maruca. lutefisk - ling, który jest najpierw suszony, następnie moczony w wodzie, a następnie moczony w ług sodowy i wapno gaszone - jest tradycyjnym daniem na świątecznym stole w Szwecji, Norwegii i Finlandii.