Produkty zbożowe

Kasza jaglana – produkt, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu

29 września 2022 0

​Proso, zboże uprawiane już w czasach neolitu, daje ludziom niezwykle wartościowy produkt, jakim jest kasza jaglana. W minionych wiekach...

Bulgur

26 marca 2019 0

Bulgur (również bulgur, burghul lub bulgar) to pokarm zbożowy produkowany z kilku różnych gatunków pszenicy, najczęściej z pszenicy durum. W...

Semolina

26 marca 2019 0

Semolina to gruboziarnista, oczyszczona śruta pszenna z pszenicy durum używana do wyrobu makaronów, a także używana do produkcji płatków...

Mąka

26 marca 2019 0

Mąka jest proszkiem otrzymywanym w procesie mielenia ziaren zbóż, innych nasion lub korzeni (np. Cassava). Jest to główny składnik chleba...

Śruta kukurydziana

26 marca 2019 0

Żwir jest potrawą amerykańskiego pochodzenia indyjskiego, powszechnie spożywaną w południowych Stanach Zjednoczonych i spożywaną głównie...

Płatki śniadaniowe

25 marca 2019 0

Płatki śniadaniowe (lub po prostu płatki zbożowe) to żywność wyprodukowana z przetworzonych ziaren, które są często spożywane przy...

Makaron

25 marca 2019 0

Makaron jest rodzajem kluski i jest podstawowym pożywieniem tradycyjnej kuchni włoskiej, z pierwszą wzmianką z 1154 roku na Sycylii. Jest on...

Herbatnik

25 marca 2019 0

Herbatnik jest pieczonym, powszechnie mącznym produktem spożywczym. Termin ten stosuje się do dwóch różnych produktów w Ameryce Północnej...