Makaron

Makaron jest rodzajem kluski i jest podstawowym pożywieniem tradycyjnej kuchni włoskiej, z pierwszą wzmianką z 1154 roku na Sycylii. Jest on również powszechnie stosowany w odniesieniu do różnych potraw z makaronu. Zazwyczaj makaron wyrabia się z nierośniętego ciasta z mąki pszennej durum zmieszanego z wodą i uformowanego w arkusze lub o różnych kształtach, następnie gotuje się i podaje w dowolnej ilości potraw. Może być produkowany z mąki z innych zbóż lub zbóż, a zamiast wody można używać jaj. Makarony można podzielić na dwie szerokie kategorie, suszone (makarony secca) i świeże (makarony świeże (makarony fresca). Jaja kurcząt często dominują jako źródło płynnego składnika świeżego makaronu. Większość suszonych makaronów jest produkowana w procesie wytłaczania w celach komercyjnych. Świeży makaron produkowany był tradycyjnie ręcznie, niekiedy przy pomocy prostych maszyn, ale obecnie wiele odmian świeżego makaronu produkowanego jest również na skalę przemysłową przy użyciu maszyn na dużą skalę, a produkty te są szeroko dostępne w supermarketach. Zarówno suszony, jak i świeży makaron występują w różnych kształtach i odmianach, przy czym ostatnio udokumentowano 310 specyficznych form znanych pod ponad 1300 nazwami. We Włoszech nazwy określonych kształtów lub typów makaronów często różnią się w zależności od lokalizacji. Na przykład forma cavatelli jest znana pod 28 różnymi nazwami w zależności od regionu i miasta. Najczęstsze formy makaronów obejmują długie kształty, krótkie kształty, rurki, płaskie kształty i arkusze, miniaturowe kształty zupy, wypełnione lub nadziewane, oraz kształty specjalne lub dekoracyjne. Jako kategoria w kuchni włoskiej, zarówno makarony suszone jak i świeże są klasycznie stosowane w jednym z trzech rodzajów przygotowywanych potraw. Jako makaron asciutta (lub pasta asciutta) gotowany makaron jest platerowany i podawany z dodatkiem sosu lub przyprawy. Drugą klasyfikacją potraw z makaronu jest makaron in brodo, w którym makaron jest częścią dania typu zupa. Trzecią kategorią jest makaron al forno, w którym makaron włączany jest do potrawy, która jest następnie pieczona. Makaron jest na ogół prostym daniem, ale występuje w dużych odmianach, ponieważ jest to uniwersalny produkt spożywczy. Niektóre potrawy z makaronu są podawane jako pierwsze danie we Włoszech, ponieważ porcje są małe i proste. Porcji zwykle towarzyszy strona mięsa. Makaron przygotowywany jest również w lekkich obiadach, takich jak sałatki lub duże porcje na obiad. Może być przygotowywany ręcznie lub ręcznie i podawany na ciepło lub na zimno. Sosy makaronowe różnią się smakiem, kolorem i strukturą. Przy wyborze rodzaju makaronu i sosu do wspólnego serwowania obowiązuje ogólna zasada, której należy przestrzegać. Proste sosy takie jak pesto są idealne do długich i cienkich pasm makaronu, podczas gdy sos pomidorowy dobrze łączy się z grubszymi makaronami. Grubsze i grubsze sosy mają lepszą zdolność do przylegania do otworów i nacięć krótkich, cylindrycznych, skręconych makaronów. Sos należy podawać na równi z makaronem. Ważne jest, aby sos nie przepełniał makaronu. Dodatkowy sos pozostawia się na talerzu po zjedzeniu całego makaronu.