Jak wykorzystać owoce kandyzowane w kuchni?

Wielu z nas szuka zdrowych i smacznych przekąsek, które będą urozmaiceniem diety. Ciekawą opcją są owoce kandyzowane, których możesz użyć w różny sposób. Poniżej wymieniamy kilka ich zastosowań w kuchni.

Owoce kandyzowane do ciasta

Owoce kandyzowane to doskonały dodatek do wielu słodkich potraw. Co prawda najmocniej kojarzą się one ze świętami Bożego Narodzenia i keksem, który podaje się często do rodzinnego obiadu, jednak ich zastosowanie jest możliwe przez cały czas, zwłaszcza w miesiącach, w których świeżych plonów natury jeszcze brakuje. Dobrą okazją, aby wykorzystać te ciekawe dodatki przy pieczeniu ciasta, jest Wielkanoc. Różnego rodzaju owoce kandyzowane do babki wielkanocnej znajdziesz na www.sprzedajemy.pl, gdzie jest także szeroki wybór bakalii. Do ciasta możesz wybrać kilka typów owoców – kawałki ananasów i mango, a także kandyzowane truskawki, czy imbir, choć ten ostatni ma dość mocny aromat i nie każdemu przypadnie do gustu. Z dodatkiem owoców kandyzowanych możesz upiec babkę czy keks, ale są one także świetną ozdobą, która może być użyta do pięknego udekorowania świątecznego mazurka.

Owoce kandyzowane jako dodatek do musli

Zdrowe przekąski to przede wszystkim musli czy batoniki zrobione z bakalii i owoców. W sieci krąży wiele przepisów na smaczne słodycze, które można zrobić na bazie płatków owsianych i różnego rodzaju dodatków, będących świetną alternatywą dla czekolady czy tradycyjnych batonów. Owoce kandyzowane będą tutaj doskonałym uzupełnieniem, natomiast na codzienne śniadanie polecane jest musli z bakaliami i owocami kandyzowanymi różnego typu. Obecnie jest na rynku wiele alternatyw dla tradycyjnego mleka – można śmiało jeść płatki śniadaniowe z dodatkiem napojów sojowych, czy też mleka kokosowego lub migdałowego. Takie śniadanie doda nam energii na cały dzień i uzbroi organizm we wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Oprócz owoców kandyzowanych do musli można dodać również owoce świeże, ziarna, łyżkę miodu czy płatki owsiane – tak naprawdę w tej kwestii ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

Do czego jeszcze dodać owoce kandyzowane?

Owoce kandyzowane są bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. Dlatego też bardzo często są one składnikiem różnego rodzaju herbat aromatyzowanych. Komponowanie własnych mieszanek herbacianych jest świetną zabawą, która daje niezwykłe pole do popisu. Wystarczy kupić zwykłą, czarną lub zieloną herbatę i uzupełnić ją o bukiet ulubionych owoców. Możemy eksperymentować z różnymi tonami smakowymi i zapachowymi – jedni wolą owoce egzotyczne, jak marakuja lub mango, inni smaki polskiego lata, czyli wiśnie, czereśnie, śliwki czy jarzębinę. Doskonałym dodatkiem do herbaty jest także wspomniany już w pierwszym akapicie imbir kandyzowany, który jesienią i zimą nadaje herbacie wspaniały, rozgrzewający posmak.

Owoce kandyzowane spokojnie możemy także jeść osobno, jako przekąska między posiłkami. Dobrze komponować się będą z różnego rodzaju nasionami i orzechami.

Artykuł partnera