Proso, zboże uprawiane już w czasach neolitu, daje ludziom niezwykle wartościowy produkt, jakim jest kasza jaglana. W minionych wiekach niezwykle popularna, zwana jagłami bądź krupem, obecnie wydaje się nieco zapomniana. Warto to zmienić, bowiem kasza jaglana ma nie tylko znakomity smak, ale cechuje się również wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Jakimi? O tym w dzisiejszym wpisie.
Poznaj zalety kaszy jaglanej!
Kasza jaglana to prawdziwa „bomba witaminowa”, można w niej bowiem odnaleźć m.in.: kompleks witamin z grupy B (B1 – tiamię, B2 – ryboflawinę, B6 – pirydoksynę oraz kwas pantotenowy), witaminę E i lecytynę, które poprawiają pamięć i koncentrację, a także magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo.
Niezwykle cennym składnikiem kaszy jaglanej, który bardzo rzadko występuje w produktach spożywczych jest krzem. Ma on leczniczy wpływ na stawy, poprawia mineralizację kości, zapobiega ich odwapnianiu i przyspiesza regenerację po urazach. Oddziałuje również na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, czy utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Warto również wiedzieć, że krzem wpływa korzystnie na przemianę materii, stąd jest pożądanym składnikiem u ludzi, którzy chcą zrzucić niecko kilogramów.
Należy również zaznaczyć, że kasza jaglana jest bogata w antyoksydanty, a więc substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Poza tym jest lekkostrawna, dlatego bez obaw można ją wprowadzić do diety dziecka, jako jeden z pierwszych produktów zbożowych, a kleik zrobiony z tego typu kaszy jest zalecany przy problemach żołądkowych! Inną zaletą kaszy jaglanej jest jej zasadotwórczość, co oznacza, że pomaga odkwasić organizm, a nie od dziś wiadomo, że zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej jest istotne dla zdrowia człowieka i dobrego samopoczucia. Ciekawostką jest również fakt, że medycyna chińska dostrzegała w kaszy jaglanej właściwości ocieplające, co przejawia się w tym, że wzmacnia ona osłabiony i wychłodzony organizm!
Do jakich dań można stosować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana jest na tyle uniwersalna, że możliwości jej stosowania w kuchni są wręcz nieograniczone. Najbardziej popularny sposób jej przyrządzania to tzw. jaglanka, czyli kasza gotowana na mleku z dodatkiem różnorodnych owoców. W ten sposób kasza jaglana na śniadanie przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Bez zastanowienia można ją użyć także w potrawach wytrawnych, jako np. dodatek do różnorodnych surówek czy tradycyjnych zup, jako zagęszczacz. Oczywiście nie trzeba przekonywać, że kasza jaglana z powodzeniem może zastąpić ziemniaki czy ryż, przygotowując sycące dania obiadowe. Bez względu na potrawę, jaką chcemy przygotować, warto zawsze wybierać kaszę jaglaną wysokiej jakości, która będzie mieć lepszy smak, bez posmaku goryczki! Życzymy przyjemnego odkrywania nowych smaków i smacznego! A jeżeli nie masz pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej w swojej kuchni, na naszej stronie znajdziesz garść ciekawych przepisów, które odmienią Twój jadłospis!
Zostaw komentarz