Zobacz również

Tłuszcz zwierzęcy

Tłuszcze i oleje zwierzęce są materiałami lipidowymi pochodzącymi od zwierząt. Fizycznie, oleje są płynne w temperaturze pokojowej, a tłuszcze są stałe. Chemicznie zarówno tłuszcze jak i oleje składają się z trójglicerydów. Chociaż wiele części zwierzęcych i wydzielin może dawać olej, w praktyce handlowej olej jest pozyskiwany głównie ze zużytych tłuszczów tkankowych uzyskiwanych ze zwierząt gospodarskich, takich jak świnie, kurczaki i krowy. Produkty mleczarskie dostarczają również popularnych tłuszczów zwierzęcych i produktów olejowych, takich jak sery, masło i mleko. Temperatura topnienia mięsa i tłuszczu zwierzęcego wynosi 184 °C, temperatura wrzenia około 200 °C, a temperatura zapłonu 280 °C, w której pęknie w płomieniach bez iskry. Niektóre substancje, takie jak tłuszcz gęsia wytwarzają wyższy punkt wędzenia niż inne tłuszcze zwierzęce, ale są nadal niższe niż wiele olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek lub awokado.