Płomiennica zimowa (Flammulina velutipes)

Enokitake to długi, cienki biały grzyb używany w kuchni wschodnioazjatyckiej (np. chiński, japoński i koreański). Grzyby te to odmiany Flammulina velutipes, znane również pod nazwą, złoty grzyb iglasty lub grzyb lilijny. Dzikie formy różniące się kolorem, strukturą i smukłością nazywane są zimowymi grzybami, aksamitną stopą lub aksamitną łodygą, wśród innych nazw. Ten grzyb jest dostępny w postaci świeżej lub w puszce, z ekspertami polecającymi świeże okazy enoki z jędrnymi, białymi, błyszczącymi kapeluszami, a nie te z mulistymi lub brązowawymi łodygami, których najlepiej unikać. [Potrzebne cytaty] Pieczarka ta jest tradycyjnie używana do zup, ale może być również stosowana do sałatek i innych potraw. Pieczarka ma chrupiącą konsystencję i może być chłodzona przez około tydzień.