Nasiona drzew orzechowych (Brosimum alicastrum)

Brosimum alicastrum, chleb orzechowy lub orzech Maja, jest gatunkiem drzewa Brosimum z rodziny Moraceae roślin kwiatowych, których inne rodzaje obejmują figi i morwy Roślina jest znana pod wieloma nazwami w rodzimym Mezoamerykańskim i innych językach, w tym, ale nie tylko: ramon, ojoche, ojite, ojushte, ujushte, ujuxte, capomo, mojo, ox, iximche, masica w Hondurasie, uje w Michoacan i mojote w Jalisco. Powszechnie uznaje się dwa podgatunki: Brosimum alicastrum ssp. alicastrum Brosimum alicastrum ssp. bolivarense Distribution and habitat: Zachodnie wybrzeże środkowego Meksyku, południowy Meksyk, Gwatemala, Salwador, Karaiby i Amazonia. Duże drzewostany w wilgotnych nizinnych lasach tropikalnych o wysokości 300-2000 m n.p.m. (szczególnie 125-800 m n.p.m.), na wilgotnych obszarach, gdzie opady deszczu wynoszą 600-2000 mm, a średnia temperatura 24 C/75 F. Owoce chleba chlebowego rozprzestrzeniają się na gruncie w różnym czasie w całym jego zasięgu. Ma duże nasiona pokryte cienką, cytrusowo-pomarańczową skórką o smaku cytrusowym, ulubioną przez wiele stworzeń leśnych. Co ważniejsze, duże nasiona otoczone smaczną skórką to jadalny "orzech", który można ugotować lub wysuszyć i zmielić na posiłek na kaszę lub płaski chleb. Chleb chleb jest pożywny i ma wartość odżywczą jako źródło pożywienia i stanowi część diety przedkolumbijskiej Majów z nizinnego regionu Mezoameryki, choć w jakim stopniu był przedmiotem pewnych debat wśród historyków i archeologów Majów. Został zasadzony przez cywilizację Majów dwa tysiące lat temu i w kilku artykułach Dennisa E. Pulestona twierdzono, że był podstawowym pożywieniem w diecie Majów, chociaż inne badania bagatelizowały jego znaczenie. W czasach nowożytnych był on marginalizowany jako źródło pożywienia i często określany jako pokarm głodowy. Błonnik, wapń, potas, kwas foliowy, żelazo, cynk, białko i witaminy z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny (<50)