Dlaczego warto sięgać po nasiona konopi?

Nasiona konopi budzą spore zainteresowanie nie tylko wśród naukowców, ale i wśród osób, którym zależy na poprawie stanu zdrowia i wzmocnieniu odporności. Ich popularność nie jest przy tym wyłącznie wynikiem przemijającej mody, mamy bowiem do czynienia z produktem bogatym w białko i aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, który jednocześnie jest wolny od glutenu.

Za co ludzie cenią nasiona konopi?

Osoby, które sięgają po nasiona konopi chwalą je przede wszystkim za obecność w ich składzie dobrze przyswajalnego przez organizm białka roślinnego, choć nie bez znaczenia jest i to, że mamy do czynienia z produktem bogatym w błonnik. Właśnie dlatego nasiona konopi nie tylko dostarczają energii, ale również wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Już trzy łyżki konopi dziennie to znakomity sposób na uzupełnienie dziennej porcji białka i błonnika. Ta stosunkowo niewielka dawka dostarcza przy tym organizmowi naturalne witaminy i minerały, w tym między innymi fosfor, magnez i mangan. Nasiona konopi często są kojarzone z pożywieniem, które może wzmocnić układ odpornościowy. Okazuje się przy tym, że nie ma w tym przesady, właśnie takie ich właściwości są bowiem możliwe dzięki dużym ilościom białka wchodzącego w ich skład. Trudno nie docenić i tego, że w skład nasion konopi wchodzi aż dziewięć aminokwasów, które są niezbędne naszemu organizmowi, a których on sam nie jest w stanie wyprodukować. Dowiedz się więcej na temat właściwości nasion konopi wchodząc na https://seedbanks.pl/

Nie ma też innej substancji spożywczej, która byłaby w stanie zapewnić nam dostęp do tak dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod tym względem nasiona konopi prowadzą wyraźnie nie tylko z olejami z innych nasion i orzechów, ale i ze stawianym za wzór w tym zakresie siemieniem lnianym. Co ważne, jest to również cenne źródło witaminy E oraz minerałów. Warto po nie sięgać nawet, jeśli praca naszego układu pokarmowego pozostawia nieco do życzenia. Mamy do czynienia z nasionami, które trawią się z łatwością, nie tylko nie posiadają bowiem w swoim składzie glutenu, ale również nie wywołują reakcji alergicznych, co niestety okazuje się być poważnym problemem choćby w przypadku soi. Warto wspomnieć i o tym, że składniki wchodzące w ich skład mogą uodpornić nas na przyszłość sprawiając, że wiele chorób nie będzie nam zagrażać tak bardzo, jak w przypadku rezygnacji z tego rodzaju pożywienia.

Olejek CBD

Olej konopny i olej z nasion konopi - przegląd korzyści

Pytanie o korzyści zdrowotne, jakie płyną ze stosowania oleju konopnego i oleju z nasion konopi pojawia się relatywnie często, systematycznie rośnie bowiem liczba osób, które odrzucają stereotypowe myślenie nakazujące utożsamiać konopie z narkotykiem. Odpowiadając na nie najczęściej zwraca się uwagę zarówno na wartości odżywcze, jak i medyczne, choć często podkreśla się także, że nie każdy olej jest tak samo wartościowy. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na to, że olej konopny wcale nie jest tym samym, co olej z nasion konopi. Olej konopny może być dowolnym olejem pod warunkiem, że jest tłoczony z konopi, może więc pochodzić nie tylko z nasion, ale również z liści, pączków oraz pędów. Olej z nasion konopi jest pozyskiwany bardziej restrykcyjnie, nasiona są bowiem jego jedynym składnikiem. Nie powinno nas więc zaskakiwać to, że właśnie olej z nasion konopi jest zdecydowanie lepiej znany wówczas, gdy analizie poddaje się charakterystyczne dla niego właściwości. Często jest on określany mianem super pożywienia, pozwala bowiem na dostarczanie organizmowi nie tylko białka, ale i wielu innych składników odżywczych.

Olej konopny nie jest jednak wcale rozwiązaniem, które należy ignorować. Jego największą zaletą jest bogactwo CBS, a więc substancji, która cieszy się sporym zainteresowaniem wśród naukowców potwierdzających jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Również olej z nasion konopi cieszy się mianem super pożywienia. Jest bogaty w białko, skupia przy tym na sobie uwagę ze względu na zawartość witamin oraz minerałów. Co więcej, posiada niewiele węglowodanów, a do tego w jego skład nie wchodzi gluten, co również jest uznawane za jego atut. Olej z nasion konopi to także skarbnica niezbędnych kwasów tłuszczowych znanych też jako „dobre tłuszcze”. To właśnie one mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, nie bez znaczenia jest zaś i to, że wywierają korzystny wpływ na ludzki mózg. Olej z konopi może jednak pomóc nam także w inny sposób. Naukowcy już od jakiegoś czasu analizują jego wpływ na pacjentów zmagających się z problemem niedoboru odporności i nie ukrywają, że działanie oleju z nasion konopi im imponuje. Jego białka posiadają też składniki zbliżone do obecnych w ludzkiej krwi globulin, co w istotny sposób ułatwia ich przyswajanie.