Rabarbarbar ogrodowy (Rheum rhabarbarum)

Rhabarbarum, Rhubarb jest gatunkiem roślin z rodziny Polygonaceae. Są to byliny ziołowe rosnące z krótkich, gęstych kłączy. Mają duże liście, które są nieco trójkątne, z długimi mięsistymi ogonkami. Mają małe kwiaty pogrupowane w duże złożone, liściasto-zielonkawo-białe do różowo-czerwonych kwiatostanów. W zastosowaniach kulinarnych świeże, surowe ogonki liściowe (łodygi liści) są chrupiące (podobne do selera) o mocnym, cierpkim smaku. Najczęściej łodygi liści rośliny gotowane są z cukrem i używane w placki i inne desery. Wiele odmian zostało udomowionych do spożycia przez ludzi, z których większość została uznana przez Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze za Rheum x hybridum. Rhubarb jest zwykle uważany za warzywo, jednak w Stanach Zjednoczonych sąd nowojorski w 1947 r. orzekł, że skoro był używany w Stanach Zjednoczonych jako owoc, należy go traktować jako owoc do celów przepisów i ceł. Efektem ubocznym było obniżenie ceł na importowany rabarbarbaru, ponieważ cła na warzywa były wyższe niż na owoce. Rhubarb zawiera również glikozydy, zwłaszcza reinę, glukorheinę i emodynę, które nadają mu właściwości katartyczne i przeczyszczające. Jest więc przydatny jako katarktyczny w przypadku zaparć. Rhubarb, surowy Wartość odżywcza na 100 g Energia 88 kJ Węglowodany 4,54 g - Cukry 1,1 g - Błonnik pokarmowy 1,8 g Tłuszcz 0,2 g Białko 0,9 g Woda 93,61 g Folian (wit. B9) 7 μg (2%) Witamina C 8 mg (10%) Witamina E 0.27 mg (2%) Witamina K 29,3 μg (28%) Wapń 86 mg (9%) Żelazo 0,22 mg (2%) Potas 288 mg (6%) Sód 4 mg (0%) Cynk 0,1 mg (1%) Procentowe wartości w stosunku do zaleceń USA dla dorosłych.