Mamey sapote (Pouteria sapota)

Sapota ssaka (Pouteria sapota) jest gatunkiem drzewa pochodzącego z południowego Meksyku. Dziś drzewo uprawiane jest nie tylko w Meksyku, ale także w Ameryce Środkowej, na Karaibach i Florydzie Południowej dla jego owoców, które są powszechnie spożywane w wielu krajach Ameryki Łacińskiej. Mamey sapote to duże i bardzo ozdobne wiecznie zielone drzewo, które może osiągnąć wysokość od 15 do 45 metrów (60 do 140 stóp) w dojrzałości. Jak większość drzew owocowych, jest ona rozmnażana głównie poprzez szczepienie, co zapewnia, że nowa roślina ma takie same właściwości jak roślina rodzicielska, zwłaszcza jej owoce. Jest również znacznie szybsza niż uprawa drzew z nasion. Owoce mają od 10 do 25 cm (4 do 10 cali) długości i od 8 do 12 cm (3 do 5 cali) szerokości oraz pomarańczowy miąższ. Owoce są spożywane na surowo lub przetwarzane na koktajle mleczne, koktajle, lody i batony owocowe. Może być stosowany do produkcji marmolady i galaretki. Niektórzy uważają owoce za afrodyzjak. Niektóre produkty kosmetyczne wykorzystują olej wyciskany z nasion, znany również jako olej sapayul. Brązowa skóra ma teksturę nieco pomiędzy papierem ściernym a rozmyciem na brzoskwini. Konsystencja owocu jest kremowa i miękka. Sapot u ssaków jest dojrzały, gdy miąższ jest różowy, gdy usuwany jest miąższ skóry. Miąższ powinien dawać lekko, jak w przypadku dojrzałych kiwi. Sapota ssaka jest związana z innymi sapotami, takimi jak sapodilla, abiu (P. caimito) i canistel (P. campechiana), ale nie jest związana z czarnym sapotem i białym sapotem. Nie należy mylić go z jabłkiem ssaka. Ma różne nazwy w zależności od kraju: mamey, zapote colorado i zapote rojo, między innymi.