Tamarillo

Tamarillo to egzotyczny owoc, który wyglądem przypomina pomidora, dlatego od dawna nazywany jest drzewem pomidorowym. Inne nazwy to burak ciphomander. Co ciekawe, oficjalną nazwę drzewo otrzymało dopiero w 1967 roku, a wymyślił ją hodowca z Nowej Zelandii. Dokładne pochodzenie rośliny nie jest znane, ale uważa się, że pochodzi ona z Ekwadoru, Peru, Boliwii i Chile. Tamarillo można spotkać w Brazylii, Kolumbii i Argentynie, Wenezueli, na Haiti, w Gwatemali, w górach Kostaryki, na Hawajach i Jawie. Owoc tamarillo jest również popularny w Nowej Zelandii, gdzie powstają duże plantacje zajmujące się jego uprawą.

Tamarillo - charakterystyka

Należąca do rodziny psiankowatych roślina jest krzewem lub małym drzewem, które dorasta do 6 metrów wysokości i żyje około 15 lat. Tamarillo ma duże, wydłużone liście w kształcie serca i okorowany pień, który łatwo się łamie. W drugim roku życia młode drzewa zaczynają kwitnąć w gronach różowo-białych kwiatów o przyjemnym zapachu. Pachnące, jajowate, spiczaste owoce wyrastają na drzewach w gronach po 3-12 sztuk i osiągają długość do 10 cm. Owoce ważą do 300 g każdy. Występują w kolorze czerwonym, pomarańczowym lub żółtym, w zależności od gatunku. Niektóre z owoców mają fioletową skórkę. Skórka jest gładka, cienka i gorzka; miąższ jest ciemnopomarańczowy lub jasnobrązowy, z małymi czarnymi lub czerwonymi nasionami. Miąższ owocu tamarillo łączy w sobie kwaśny, słodki i słony smak podobny do agrestu, porzeczek, pomidorów i passiflory.

owoc egzotyczny

Odmiany tamarillo 

Istnieją 2 główne odmiany: 

  • Odmiana czerwona, najbardziej popularna, daje harmonijny smak, który jest szczególnie wyczuwalny, gdy owoce są spożywane na surowo. Miąższ jest koloru pomarańczowego z czerwonawymi pestkami; skórka występuje we wszystkich odcieniach czerwieni. Owoc ten jest często wykorzystywany do dekoracji potraw ze względu na regularne i piękne ułożenie nasion w miąższu. Do pierwszej degustacji czerwonego tamarillo zaleca się wybór odmiany czerwonej;
  • Odmiana żółta daje owoce o żółtej skórce i miąższu, które smakują bardzo podobnie do słodkich pomidorów. Zewnętrznie owoce są bardzo podobne do tego warzywa.

Właściwości owocu egzotycznego

zalety owocu

Owoc tamarillo jest nie tylko smaczny, ale i pożyteczny. Zawiera niezbędne minerały i witaminy A, E, C, PP, z grupy B. Podczas II wojny światowej w Nowej Zelandii zatrzymały się dostawy owoców cytrusowych, ale ludzie potrzebowali żywności i witamin. Wtedy właśnie z pomocą przyszło tamarillo, a później ten kraj postanowił na poważnie zająć się uprawą tej rośliny.

Owoc ten jest bardzo korzystny ze względu na swój bogaty skład, ponieważ może leczyć bóle głowy, przywracać siły po chorobie i wzmacniać układ odpornościowy. Ze względu na zawartość potasu, owoc ten jest dobry dla osób z chorobami serca i układu krążenia. Zawartość kwasu foliowego poprawia wzrok i jest dobrą profilaktyką przy chorobach oczu. Tamarillo przyczynia się do resorpcji i wydalania blaszek miażdżycowych, zapobiega gromadzeniu się toksyn na ścianach naczyń krwionośnych, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi i normalizuje przepływ krwi. Błonnik zawarty w miąższu owoców pomaga przy zaparciach, wzdęciach i dysbiozie.

Ciemna skórka tamarillo zawiera antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami i zwalczają wolne rodniki, które powodują raka. Ten rodzaj owoców ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

owoce

Jedzenie tamarillo jest dobre dla zapobiegania wrzodom dwunastnicy i zapaleniu jelita grubego. Jest bardzo dobry dla osób z niskim poziomem hemoglobiny. Jeśli jesz go regularnie, może wyrównać niedobór żelaza, pozbyć się osłabienia, łamliwych włosów i paznokci, poprawić ogólny stan organizmu. Ze względu na brak sodu w składzie, owoc ten może być spożywany przez osoby z obrzękami i chorobami nerek. Tamarillo jest niskokaloryczne, tylko 50 na 100g, więc może być włączone do diet dietetycznych.

Wady tamarillo 

Tamarillo może powodować alergie u dzieci poniżej 10 roku życia. Należy zachować ostrożność przy spożywaniu owoców u diabetyków, nie więcej niż dwa w ciągu 3 dni. W przypadku zaostrzenia się zapalenia żołądka i jelita grubego, owoce można spożywać termicznie duszone lub gotowane.

Tamarillo w medycynie

Miąższ jest dobry dla skóry, zapewnia jej zdrowy wygląd i chroni przed stresem oksydacyjnym. Owoc można nie tylko zjeść, ale także przetrzeć miąższem twarz i w ten sposób oczyścić pory. Miąższ pokrywa skórę niezauważalnym, cienkim filmem i chroni ją przed zanieczyszczeniami. Tubylcy używali liści tamarillo do leczenia zapalnych migdałków. Świeże liście owijano wokół szyi. W Kolumbii okłady robiono z owoców gotowanych na węglu drzewnym.

cyfomandra

Tamarillo w gotowaniu 

Owoce konserwujemy lub jemy na surowo, łyżką wydłubujemy miąższ lub obieramy. Jeśli chcesz łatwo usunąć skórkę, możesz zanurzyć tamarillo we wrzącej wodzie na 1 minutę. Skórka jest niejadalna i smakuje bardzo nieprzyjemnie, należy również usunąć nasiona. Owoce wykorzystuje się w sosach, gulaszach, zupach, daniach głównych i sałatkach, dżemach, panierowanych i smażonych. Dla smaku i aromatu sok dodaje się do napojów, smoothies i koktajli, deserów i jogurtów. Tamarillo bardzo dobrze komponuje się z rybami, nabiałem i produktami mięsnymi.

Ciepła sałatka tamarillo z krewetkami - przepis

Składniki:

  • 200g krewetek;
  • ząbek czosnku;
  • 4 owoce tamarillo;
  • sok z limonki;
  • kawałek imbiru;
  • 1 łyżka sosu rybnego;
  • 0,5 łyżki cukru;
  • ¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  1. Obrane krewetki skropić sokiem z limonki i smażyć przez 3 minuty na oleju.
  2. Osobno smażyć posiekany imbir i czosnek przez 30 sekund, dodać krewetki.
  3. W misce połącz cukier z odrobiną soku z limonki i sosem rybnym.
  4. Dodajemy sos do krewetek i mieszamy przez minutę, następnie dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki tamarylki.
  5. Sałatkę zdjąć z kuchenki i podawać na gorąco, udekorowaną świeżymi ziołami i orzeszkami ziemnymi.

danie z krewetkami