Ślimak (Gastropoda)

Ślimak to powszechna nazwa, którą najczęściej stosuje się do ślimaków lądowych, lądowych mięczaków płucnych. Jednakże, powszechna nazwa "ślimak" jest również stosowana do większości członków molluscan klasy Gastropoda, które mają zwiniętą skorupę, która jest wystarczająco duża, aby zwierzę mogło się całkowicie wycofać. Kiedy słowo "ślimak" jest używane w tym najbardziej ogólnym znaczeniu tego słowa, obejmuje ono nie tylko ślimaki lądowe, ale również tysiące gatunków ślimaków morskich i słodkowodnych. Czasami kilka innych mięczaków, które w rzeczywistości nie są ślimakami, takich jak Monoplacophora, które powierzchownie przypominają małe limpety, może być również nieformalnie określane jako "ślimaki". Ślimaki podobne do ślimaków, którym naturalnie brakuje muszli lub które mają tylko wewnętrzną muszlę, są zwykle nazywane ślimakami, a ślimaki lądowe, które mają tylko bardzo małą muszlę (do której nie mogą się wciągnąć) są często nazywane półślimakami.