Fasola pieczona

Fasola pieczona to potrawa zawierająca fasolę, czasami pieczoną, ale mimo nazwy, zazwyczaj duszoną, w sosie. Większość komercyjnych fasoli w puszkach jest produkowana z fasoli szparagowej, znanej również jako fasola szparagowa - odmiana Phaseolus vulgaris - w sosie. W Irlandii i Wielkiej Brytanii najczęściej stosuje się sos pomidorowy i cukrowy. W Stanach Zjednoczonych istnieje wiele stylów, w bostońskiej pieczonej fasoli używa się sosu przygotowanego z melasy i słonej wieprzowiny, którego popularność doprowadziła do nadania miastu przydomka "Beantown". Fasola w sosie pomidorowym i brązowym cukrze, cukrze lub syropie kukurydzianym są powszechnie dostępne w całych Stanach Zjednoczonych. Fasola w stylu Maine i Quebec często używa syropu klonowego. Fasola w puszce używana jest jako danie gotowe, skraca czas gotowania na posiłek lub może być spożywana bezpośrednio z puszki, na kempingu lub w sytuacjach awaryjnych, ponieważ są one wstępnie ugotowane.