Zobacz również

Łubin biały (Lupinus albus)

Lupinus albus, powszechnie znany jako łubin biały, należy do rodzaju Lupinus w rodzinie Fabaceae. Jest to tradycyjny puls uprawiany w regionie śródziemnomorskim. Łubin biały wyróżnia się w obrębie rozległego i polimorficznego rodzaju Lupinus L. dla małej zmienności cech morfologicznych. Posiada jednak dużą wewnątrzspecyficzną zmienność właściwości fizjologicznych roślin: czas trwania wernalizacji i tempo wzrostu, wrażliwość fotoperiodyczną, tolerancję kształtu, odporność na suszę, zimno i zimotrwałość. Występują zimowe i wiosenne formy łubinu białego. Czas trwania okresu wegetacji pod wiosennym siewem waha się od 106 do 180 dni, masa nasion z rośliny zmienia się od 2,2 do 40 g, plon masy zielonej z 9 do 250 g, zawartość białka w nasionach od 35,0 do 53,7%, a zawartość oleju od 6,2 do 12,0%.