Kapusta głowiasta (Brassica oleracea)

Brassica oleracea jest gatunkiem roślin, który obejmuje wiele popularnych odmian roślin, takich jak kapusta, brokuły, kalafior, kapusta włoska, kapusta brukselska, savoy i kapusta chińska. W postaci nieuprawianej znana jest jako kapusta dzika. Pochodzi z południowej i zachodniej Europy nadmorskiej. Tolerancja soli i wapna oraz nietolerancja konkurencji ze strony innych roślin zazwyczaj ograniczają jego naturalne występowanie do wapiennych klifów morskich, takich jak kredowe klify po obu stronach kanału La Manche. B. oleracea stała się ważną rośliną spożywczą dla ludzi, wykorzystywaną ze względu na duże rezerwy żywności, które są przechowywane przez całą zimę w liściach. Jest bogaty w niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminę C. Dieta bogata w warzywa krzyżowe (np. kapusta, brokuły, kalafior) wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku nowotworów u ludzi.