Kapusta biała (Brassica oleracea L. var. capitata L. f. alba DC.)

Kapusta (Brassica oleracea lub odmiany) to dwuletnia roślina liściastozielona lub fioletowa, uprawiana jako roślina jednoroczna na gęsto ulistnione głowy. Ściśle związana z innymi roślinami z rodziny Cole, takimi jak brokuły, kalafior i brukselki, schodzi z B. oleracea var. oleracea, dzikiej kapusty polnej. Głowice kapusty zazwyczaj wahają się od 0,5 do 4 kilogramów (1 do 9 funtów) i mogą być zielone, purpurowe i białe. Najczęściej spotykane są kapusty jędrne o gładkich liściach, zielone, czerwone o gładkich liściach i faliste, rzadko spotykane w obu barwach kapusty savoy. Jest to warzywo wielowarstwowe. W warunkach długich, słonecznych dni, takich jak te, które w lecie występują na wysokich północnych szerokościach geograficznych, kapusta może rosnąć znacznie szybciej.