Kapusta (Brassica oleracea var. capitata)

Kapusta (Brassica oleracea lub warianty) jest liściastym zielonym dwuletnim warzywem, uprawianym corocznie na gęsto ulistnione głowy. Ściśle związana z innymi roślinami z gatunku Cole, takimi jak brokuły, kalafior i brukselka, schodzi z B. oleracea var. oleracea, dzikiej kapusty polnej. Głowice kapusty zazwyczaj wahają się od 1 do 8 funtów (do kg) i mogą być zielone, fioletowe i białe. Najczęściej spotykane są kapusty jędrne o gładkich liściach, zielone, czerwone o gładkich liściach i faliste, rzadko spotykane w obu barwach kapusty savoy. Trudno jest prześledzić dokładną historię kapusty, ale najprawdopodobniej była ona udomowiona gdzieś w Europie przed rokiem 1000 p.n.e. W średniowieczu był to ważny element kuchni europejskiej, choć savoëlowie rozwijali się dopiero w XVI wieku. Głowice kapusty są zazwyczaj zbierane w pierwszym roku cyklu życia roślin, ale te przeznaczone do siewu mogą rosnąć w drugim roku i muszą być trzymane oddzielnie od innych upraw z nawozem, aby zapobiec zapylaniu krzyżowemu. Kapusta jest podatna na liczne niedobory składników odżywczych, jak również na liczne szkodniki, bakterie i choroby grzybowe. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) donosi, że światowa produkcja kapusty i innych gatunków kapusty (rośliny te są połączone przez FAO do celów sprawozdawczych) w roku kalendarzowym 2010 wyniosła prawie 58 000 000 000 ton metrycznych. Prawie połowa z nich była uprawiana w Chinach. Kapusty są przygotowywane na wiele różnych sposobów do jedzenia, choć najbardziej popularne jest marynowanie w daniach takich jak kapusta kiszona. Kapusta jest dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy C i błonnika. Kapusta, gdy skażona jest czasami źródłem chorób przenoszonych przez żywność u ludzi.