Szpinak gorczycy (Brassica perviridis)

Komatsuna lub szpinak musztardowy japoński (Brassica rapa var. perviridis) jest warzywem liściastym. Jest to odmiana Brassica rapa, gatunku roślin, który daje rzepę, mizunę, kapustę ciężką i rapini. Jest uprawiana komercyjnie w Japonii i na Tajwanie. Nazwa komatsuna pochodzi od japońskiej komatsuna, "mała sosnowa zieleń". Jest smażona, marynowana, gotowana, dodawana do zup lub używana jako świeża sałatka. Jest to doskonałe źródło wapnia. Liście komatsuna mogą być spożywane na każdym etapie ich wzrostu. W dojrzałej roślinie są ciemnozielone z smukłymi jasnozielonymi łodygami, około 30 cm (12") długości i 18 cm (7") szerokości. Najczęściej uprawia się ją wiosną i jesienią, ponieważ nie jest w stanie wytrzymać ekstremalnych upałów i zimna dłużej niż przez krótki czas. W niektórych krajach azjatyckich roślina jest również wykorzystywana jako pasza dla zwierząt.