Brokuł w kuchni – warzywo z potencjałem! Sprawdź, jak go wykorzystać!

​Walczysz z nudą w kuchni? A może szukasz pomysłów na nieszablonowe, ale proste w wykonaniu dania? Odkryj potencjał, jaki kryje w sobie brokuł. Niżej przedstawiamy kilka pomysłów, na to, jak wykorzystać brokuł w kuchni!

Co zrobić z brokuła, by było nie tylko pożywnie, ale i smacznie? Możliwości jest wiele, od tradycyjnej sałatki, przez pożywną zupę krem, aż do wykwintne ravioli – brokuły to warzywa wszechstronne, które można gotować (także na parze), smażyć oraz piec. Oto garść apetycznych inspiracji.

(Nie)tradycyjna sałatka 

Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację, a nawet apetyczną przekąskę przed snem – wszystko zależy od tego, z czym je połączymy. Brokuły doskonale komponują się z wieloma innymi warzywami, choć najlepiej smakują w połączeniu z papryką, kalafiorem, porem, grzybami, oliwkami, cebulą, ziemniakami, szpinakiem, dynią i pomidorami. Daje to duże pole do popisu: sycąca sałatka z makaronem i kurczakiem lub z serem feta z powodzeniem zastąpi danie lunchowe, a sałatka z brokułem, z dodatkiem jajek i papryki sprawdzi się wieczorem, gdy nie należy jeść zbyt ciężkich potraw. Z takim daniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz, należy jednak pamiętać, że podstawą sukcesu jest odpowiednie ugotowanie brokułów – jeśli będą zbyt miękkie, sałatka będzie wodnista i mało apetyczna.

Zupa krem

Zastanawiając się nad tym, co zrobić z brokuła, warto zdecydować się na pyszną zupę. Rozgrzewa w chłodne dni, a dzięki bogactwu warzyw jest też sycąca – po takim posiłku długo nie czuje się głodu. Jest też łatwa i szybka w przygotowaniu, nie trzeba więc spędzać wielu godzin w kuchni – co więcej, sprawdzi się zarówno jako szybka przekąska w ciągu dnia, jak i wyrafinowana przystawka do eleganckiego obiadu. W takiej zupie warto połączyć brokuły z porem lub groszkiem, kalafiorem i brukselką. Podstawę dania może stanowić Bulion warzywny Winiary, wykończenie natomiast – płatki migdałowe bądź ziarna sezamu.

W duecie z makaronem

Sałatka z brokułem czy apetyczna zupa to nie jedyne pomysły na to, co zrobić z brokuła. Warto wiedzieć, że brokuły i makaron tworzą duet idealny, który zyskuje coraz szerszą popularność. Bazując na tych dwóch składnikach, można stworzyć pyszny obiad w stylu włoskim, chińskim, koreańskim, a nawet mongolskim – wszystko zależy od odpowiednich dodatków. W kulinarną podróż do uwielbianych przez Polaków Włoch każdego smakosza zabierze zapiekanka z makaronu, cebuli, fasolki szparagowej, pomidorów i brokułów, której podstawę stanowić może Rosół drobiowy Winiary lub tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie serowym. Nie masz czasu na gotowanie? W kilkanaście minut możesz wyczarować alternatywę dla tradycyjnej włoskiej pasty, łącząc makaron (najlepiej typu farfalle lub świderki) z brokułami i mięsem (np. mielonym, tuńczykiem lub boczkiem) i dodatkiem w postaci sezamu, pestek dyni bądź ziaren słonecznika. W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić grzybami, np. pieczarkami.

Kotlety i placki

Jak kotlety, to tylko z mięsa mielonego lub schabu? Niekoniecznie – coraz większą popularnością cieszą się wegetariańskie zamienniki z ciecierzycy, kaszy lub warzyw. Ich wykonanie jest szybkie i proste, nawet dla początkujących kucharzy – wystarczy zblanszować brokuły, wymieszać je z ziemniaczanym puree i przyprawami (np. kolendrą, imbirem, czosnkiem i listkami mięty), uformować kotlety i usmażyć. W wersji dla dzieci można dodać uwielbiany przez maluchy ser. Natomiast goszcząc miłośników mięsa, warto dołożyć kiełbasę. Takie kotlety można podawać z gotowanymi ziemniakami, lekką sałatką lub w formie burgera. Brokuły doskonale sprawdzą się też w formie placków – do ich wykonania wystarczą jajka, żółty ser, bułka tarta i przyprawy. Takie danie będzie doskonałą przekąską, zwłaszcza w połączeniu z pysznym dipem do maczania.

Brokuły mogą być także istotnym, choć nieoczywistym składnikiem modnych od pewnego czasu zielonych koktajli – można je połączyć np. z bananem, jabłkiem, selerem naciowym lub kiwi. Niezależnie jednak od tego, jaki rodzaj dania wybierzemy, warto wzbogacić codzienne menu o te warzywa. Są one bowiem nie tylko smaczne, ale i uniwersalne – można z nich przygotować różnorodne dania i za każdym razem odkrywać ich smak na nowo!

Artykuł partnera