Zobacz również

Musztarda

Gorczyca jest przyprawą wykonaną z nasion gorczycy (gorczycy białej lub żółtej, Sinapis hirta; gorczycy brązowej lub indyjskiej, Brassica juncea; lub gorczycy czarnej, B. nigra). Całe, mielone, popękane lub obite nasiona gorczycy miesza się z wodą, solą, sokiem z cytryny lub innymi płynami, a czasem także innymi przyprawami i przyprawami, aby stworzyć pastę lub sos w kolorze od jasnożółtego do ciemnobrązowego. Powszechnie kojarzona z mięsami i serami musztarda jest popularnym dodatkiem do kanapek, sałatek, hamburgerów i hot dogów. Jest również stosowany jako składnik wielu dressingów, glazur, sosów, zup i marynat; jako krem lub nasiona musztarda jest używana w kuchni indyjskiej, śródziemnomorskiej, północnej i południowo-wschodniej Europy, Azji, obu Ameryk i Afryki, co czyni ją jedną z najbardziej popularnych i szeroko stosowanych przypraw i przypraw na świecie.