Mak (Papaver)

Mak to roślina okrzemkowa lub kwitnąca z rodziny Papaveraceae. Maki ozdobne uprawiane są dla ich kolorowe kwiaty; niektóre odmiany maku są używane jako żywność, podczas gdy inne odmiany produkują potężne alkaloidowe opium lecznicze, który był używany od czasów starożytnych do tworzenia leków przeciwbólowych i narkotycznych i rekreacyjnych narkotyków. Po wojnie okopowej I wojny światowej, która toczyła się na makowych polach Flandrii, czerwony mak stał się symbolem pamięci o żołnierzach, którzy zginęli w czasie wojny. Kwiaty maku mają od 4 do 6 płatków, wiele pręcików tworzących widoczny okółek w centrum kwiatu i jajnik składający się z 2 do wielu stapianych karpiów. Maki mogą rosnąć do wysokości ponad 4 stóp i 6 cali w popiele. (Simon, Chadwick i Craker 1984) Płatki są efektowne, mogą mieć prawie dowolny kolor i niektóre z nich mają oznaczenia. Płatki są zgniecione w zarodku i jako zakończenie kwitnienia, płatki często leżą płasko przed opadnięciem. Mak stanie się uśpiony po kwitnieniu. Maki są w pełnym rozkwicie późną wiosną do wczesnego lata. (Simon, Chadwick i Craker 1984) Większość gatunków wydziela lateks, gdy ranny. Pyłek orientalnego maku, Papaver orientale, jest ciemnoniebieski. Mak Papaver Somniferum uprawiany jest głównie w Azji Wschodniej i Południowej oraz w Europie Południowo-Wschodniej. Uważa się, że pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. (Jonsson i Krzymański, 1989) Pyłek maku polnego lub kukurydzianego (Papaver rhoeas) jest ciemnozielony do szarego. Pszczoły wykorzystują maki jako źródło pyłków. Maki należą do rodzajów Papaveraceae, do których należą Papaver - mak kukurydziany, mak opium, mak orientalny, mak islandzki i około 120 innych gatunków Eschscholzia - mak kalifornijski i krewni Meconopsis - mak walijskiego, mak nepalski, i krewni Stylophorum - mak celandynowy lub mak drzewny Argemone - mak mak mak makowy z makiem sztucznym - mak Matilija i krewni Canbya - mak mak makowy z makiem pigmejskim Stylomecon - mak makowiec z wiatrem Arctomecon - mak mak z pustyni - mak mak tulipanowy - mak z drzew