Kurczak z grilla w mistrzowskim wydaniu

Kurczak to delikatne mięso, któremu wato dodać nutę smakową w postaci pysznej marynaty. Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów, na przykład zawijanego w folii z warzywami lub w postaci szaszłyków. Niezależnie od formy podania warto kierować się kilkoma zasadami, by wyszedł soczysty i niezwykle aromatyczny. Podpowiadamy, jak zrobić idealnego kurczaka.

Grillowany kurczak – podstawowe zasady

Chcąc cieszyć się soczystym smakiem kurczaka, nie należy go grillować zbyt długo, ponieważ może wyjść suchy i bez smaku. Równie ważna jest marynata z dużą ilością ziół. Mięso można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem. Dzięki temu przejdzie smakiem i będzie miękkie i aromatyczne. Ten dodatek może być w co najmniej kilku odsłonach. Wszystko zależy od efektu, który chcemy uzyskać. Ziołowy, orientalny, pikantny, lekko słodki – którą wersję wybierzesz?

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Świeży rozmaryn idealnie komponuje się z kurczakiem, dlatego nie warto oszczędzać tej przyprawy. Jak wykonać pyszną marynatę? Należy wymieszać w misce oliwę z oliwek lub olej, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy igiełki rozmarynu, polewamy pierś z kurczaka i marynujemy co najmniej kilkanaście minut. Łodygi rozmarynu posłużą za patyczki do szaszłyków. Kawałki mięsa należy na nie nadziać i grillować, co jakiś czas odwracając. Dopełnieniem dania będą soczyste grillowane szparagi.

Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

Kurczak z grilla idealnie smakuje w obecności warzyw. W tym przepisie wykorzystamy cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe i szparagi. Aby przygotować smakowite pakieciki, należy zawinąć piersi z kurczaka w folię aluminiową. Dzięki temu będzie miękki, aromatyczny i soczysty. Na kawałku foli posmarowanej oliwą układamy kurczaka oraz pokrojone szparagi, cukinię, pomidorki oraz paprykę. Następnie oprószamy przyprawami np. Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Mięso należy grillować około 20 minut do miękkości, co jakiś czas przewracając. Pakieciki znakomicie smakują z ketchupem i świeżą bagietką.

Skrzydełka z grilla

Zamiast piersi z kurczaka można wykorzystać skrzydełka. Zarumieniona, chrupiąca skórka, aromatyczna marynata… brzmi pysznie! Istnieje wiele sposobów na przygotowanie skrzydełek na grillu. Jednak naszym zdaniem najlepiej smakuje w wersji ostro-słodkiej. Do przygotowania marynaty, która podkreśli smak mięsa, będziemy potrzebować olej, miód, mieloną gorczycę, czarny pieprz, oregano, mielony imbir, tymianek, granulowany czosnek, paprykę pikantną i wędzoną. Przepis jest niezwykle prosty. Należy wymieszać dokładnie wszystkie składniki na marynatę i polać nią skrzydełka. Aby mięso przeszło smakiem, warto odłożyć je do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Marynata sprawi, że skrzydełka będą niezwykle aromatyczne, z chrupiącą skórką. Należy pamiętać, by mięso często przewracać na grillu. To idealne danie na grilla, które z pewnością przypadnie do gustu twoim bliskim!

 

Materiał partnera zewnętrznego