Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania

Podstawą dobrego zdrowia jest zdrowa żywność, ćwiczenia i zdrowa równowaga między pracą i zabawą. Zdrowa dieta jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co to znaczy "zdrowe jedzenie" i dlaczego ważne jest, abyś dbał o jego jakość.

Zdrowe odżywianie oznacza, że dostarczasz swojemu organizmowi pożywienia wysokiej jakości i w ilościach wystarczających do zaspokojenia jego potrzeb. Jakość żywności definiuje się jako:

  • Naturalne pochodzenie produktów spożywczych, najlepiej z gospodarstw ekologicznych.
  • Wyższa biodostępność składników odżywczych, witamin i minerałów znajdujących się w zdrowej żywności
  • Brak modyfikacji genetycznej żywności
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego nie są skażone antybiotykami, stymulatorami wzrostu, chemią weterynaryjną.
  • Produkty roślinne nie są skażone pestycydami, chemią rolniczą ani metalami ciężkimi.

Zdrowe odżywianie oznacza spożywanie zbilansowanej diety. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu powinno być zrównoważone z kalorycznością pożywienia spożywanego w ciągu dnia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, które są bardziej aktywne fizycznie, mają większe zapotrzebowanie na energię. Dlatego ich dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość energii. Dieta o zbyt niskiej zawartości kalorii może prowadzić do niedożywienia, zaburzeń hormonalnych i nadmiernej utraty wagi. Nadmierne spożycie energii może prowadzić do otyłości i nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Zrównoważona dieta jest niezbędna dla zdrowego odżywiania. W codziennym jadłospisie muszą znaleźć się wszystkie makroskładniki, czyli pełnowartościowe białka, tłuszcze i węglowodany. Ponadto w jadłospisie powinny znaleźć się owoce, warzywa i orzechy (masło orzechowe), a także nasiona, które są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy.

Zdrowe odżywianie dla dzieci, dorosłych i seniorów

Dietetyka dziecięca zajmuje się zapewnieniem zdrowego żywienia dzieci. Obejmuje ono wszystkie składniki odżywcze niezbędne do wzrostu i rozwoju. Zdrowa żywność jest niezbędna w budowaniu odporności nabytej. Żywność zanieczyszczona substancjami chemicznymi może prowadzić do nadwrażliwości i alergii pokarmowych. Żywność ekologiczna jest niezbędna dla rozwoju dziecka już w życiu płodowym.

Zdrowe żywienie powinno być oparte na procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie. Obciążeniem jest również trawienie i przyswajanie pokarmu przez organizm. Ważne jest, aby pamiętać o odstępach czasowych między posiłkami. Podjadanie między głównymi posiłkami może zaburzać funkcjonowanie ośrodków głodu i łaknienia, powodować wahania stężenia glukozy i insuliny, sprzyjać otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Ważne jest, aby zapewnić organizmowi zdrowe pożywienie, w tym białka o wysokiej wartości biologicznej, oleje nienasycone i zdrowe węglowodany. Organizm posiada wiele mechanizmów ochronnych, które zabezpieczają przed szkodliwymi substancjami. Należy wybierać żywność organiczną, niemodyfikowaną genetycznie oraz produkty pochodzące ze zrównoważonych gospodarstw. Unikanie używek jest ważną częścią dbania o swoje zdrowie. Należy ograniczyć spożycie tytoniu i alkoholu, aby zmniejszyć ryzyko uszkodzenia tkanek i przedwczesnego starzenia się. Organizm skorzysta również na stosowaniu naturalnych suplementów diety, które są dobrze dobrane.

Zdrowe odżywianie - podstawowe zasady

Zdrowe odżywianie to nie tylko wysokiej jakości żywność. To także właściwe zasady przyjmowania, przechowywania i przyrządzania posiłków.

Zasady zdrowego żywienia

  • Wybieraj produkty pochodzenia naturalnego z gospodarstw ekologicznych: mięso, nabiał, jaja, produkty zbożowe, warzywa i owoce.
  • Dbaj o sezonowość produktów. Im krótsza droga od producenta do konsumenta danego produktu, tym więcej zawiera on składników odżywczych, witamin i minerałów. Mniejsze jest również zanieczyszczenie chemikaliami rolniczymi.
  • Spożywaj jak najwięcej surowych produktów. Surowe owoce są lepsze dla zdrowia niż sok czy dżem.
  • Połowa "zdrowych talerzy" powinna składać się z warzyw i owoców, w proporcji 3:1. Różnorodne kolory roślin mogą być źródłem witamin i błonnika pokarmowego.
  • Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego zapewni prawidłową perystaltykę jelit i zapobiegnie zaparciom. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
  • Zdrowe węglowodany - Wymień: makaron razowy, płatki owsiane razowe, pieczywo razowe, makaron razowy jako podstawowe źródło energii.
  • Nasiona roślin strączkowych, czyli białko pochodzenia roślinnego, takie jak ciecierzyca i soczewica, fasola czy groch, jako alternatywne białko dla białka zwierzęcego.
  • Pożywne śniadanie doda Ci energii i pomoże się skoncentrować. Prostym rozwiązaniem są zdrowe smoothie, musli bez glutenu lub owsianka z orzechami i nasionami.
  • Pij wodę w ilości około 2 litrów dziennie.

Zdrowe odżywianie - co jeść?

Zdrowe odżywianie powinno uwzględniać różnorodność i dobrze zbilansowane posiłki pod względem zapotrzebowania energetycznego i makroskładników (białka, tłuszcze i węglowodany).

Zdrowa żywność i źródła białka - organiczne mięsa, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych, fasola, ciecierzyca, bób, soczewica) oraz odżywki białkowe. Wszystkie niezbędne aminokwasy powinny być obecne w spożywanym białku.
Pełnoziarniste produkty zbożowe są dobre dla zdrowego odżywiania i zdrowego spożycia węglowodanów. Chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty, brązowy i brązowy ryż pełnoziarnisty.
Zdrowe odżywianie i źródła tłuszczu - Powinieneś jeść głównie tłuszcze pochodzenia roślinnego. Tłuszcze te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado). Oleje roślinne można spożywać w postaci surowej, np. w sałatkach.
Zdrowa żywność i źródła błonnika pokarmowego - pełne ziarna zbóż (zdrowe węglowodany), płatki owsiane, warzywa i owoce, najlepiej surowe ze skórką.
Zdrowe odżywianie oznacza wyeliminowanie wszystkich substancji, które mogą zaszkodzić organizmowi, takich jak alkohol i palenie papierosów. Należy unikać cukrów rafinowanych (np. cukrów prostych). słodycze, ciasta, wyroby cukiernicze. Zdrowymi przekąskami są owoce, orzechy, nasiona, ciasteczka owsiane, które nie zawierają cukru.

Więcej dowiesz się na https://gastrobooking.pl/