Koper włoski (Foeniculum vulgare)

Koper włoski (Foeniculum vulgare) jest gatunkiem roślin z rodzaju Foeniculum (traktowanym przez większość botaników jako jedyny gatunek w tym rodzaju). Jest członkiem rodziny Apiaceae (dawniej Umbelliferae). Jest to mrozoodporne, wieloletnie, umbelliferous zioło, o żółtych kwiatach i liściach pierzastych. Jest rdzenna dla wybrzeży Morza Śródziemnego, ale stała się szeroko naturalizowana w wielu częściach świata, zwłaszcza na suchych glebach w pobliżu wybrzeża morskiego i na brzegach rzek. Jest to bardzo aromatyczne i aromatyczne zioło o zastosowaniu kulinarnym i leczniczym, które wraz z podobnym smakiem anyżu jest jednym z podstawowych składników absyntu. Koper włoski lub finocchio Florencja jest selekcją o opuchniętej, bulwiastej podstawie łodygi, która jest używana jako warzywo. Koper włoski jest wykorzystywany jako roślina jadalna przez larwy niektórych gatunków Lepidoptera, w tym ćmy mysi i anyżka.